Ob koncu šolskega leta

Bliža se konec šolskega leta, in čeprav bi moral biti ta čas vesel, za mnoge ni. Šolski sistem se že nekaj časa sooča z izzivi, ki pa so posledica dolgoletnega zanemarjanja in počasnega reševanja zaskrbljujočih razmer. Priča smo globokim stiskam naših učencev, dijakov in študentov. Stiskam, ki jih mladi doživljajo tako v družinskem kot šolskem okolju, ki jih težko ubesedijo in s katerimi se tik pred koncem leta nekateri soočajo z nemočjo –  da bi uspešno zaključili leto in vstopili v zasluženo poletje.

V tem času naši terapevti in strokovni delavci ponujajo širšo paleto svetovanj, brezplačno učno pomoč in druge oblike pomoči, da bi kar najbolje podprli in neposredno obravnavali težave, s katerimi se sooča mlajša generacija. Veliko težav je povezanih z nerealnimi pričakovanji staršev, ki postavljajo nedosegljiva merila za uspeh, ne glede na to, ali jih otrok lahko izpolni. Ne glede na otrokove sposobnosti ali želje. Otrok potrebuje predvsem ljubezen, spodbudo, sprejemanje in varnost – vrednote, ki mu pomagajo uspešno premagovati življenjske izzive in omogočajo zdrav osebnostni razvoj. 

Želim si, da bi lahko vsi starši svojim edinstvenim otrokom, ko prinesejo domov letna spričevala, rekli – razumem te, rad te imam, edinstven si, ponosen sem nate. Ocene niso merilo tvoje vrednosti. Največ, kar lahko damo otroku, je, da je viden in slišan, da je doma obdan z ljubeznijo in toplino. Na nas odraslih je, da negujemo in skrbimo za njihov zdrav razvoj, ki bo naše otroke opremil na njihovi življenjski poti in jih popeljal na pot odgovornega, varnega, uspešnega in predvsem zdravega odraslega življenja.

Anita Ogulin, predsednica Zveze Anita Ogulin&ZPM

Morda vam bo všeč tudi...