Mladi potrebujejo nove izzive. Zato je pred leti nastal projekt Mladi in Evropa – potovanja za mlade 13-17 let. Da bi uresničili želje mladostnikov, družno spoznavali tuje kraje, običaje, jezik, arhitekturo, zgodovinske in ostale zanimivosti. Vselej potujemo v popotniškem slogu – najstnike učimo kako se znajti v velikih mestih, kako najti informacije, kaj si ogledati v določenemu kraju, kako brati zemljevide, kaj in kje jesti… 

Primerno za najstnike od 13 let, tudi za tiste, ki potujejo sami in tudi za tiste, ki potujejo prvič. Poskrbimo, da se skupina že prvi dan spozna in usmerjamo pri nastanitvi po sobah ter vselej upoštevamo želje. Tekom potovanja se prilagajamo željam in na splošno skupini.

Doslej smo že potovali po Danski, Italiji (Toskani, Neaplju, Bariju…), Švedski, Nemčiji, Franciji, Turčiji, Grčiji, Bolgariji, Makedoniji, Luksemburgu, Belgiji, Angliji, Avstriji, Češki, Slovaški, Poljski, Srbiji, Bosni, Nizozemski, Španiji (Barceloni, Valencii, Bilbau…) in Portugalski.

Opis programov in možnost prijave najdete spodaj.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru višjih sil, na katere organizator nima vpliva.


Nekaj razlogov zakaj obiskati Stockholm?

 1. Eno najlepših skandinavskih mest
 2. Otočki s parki – mesto, kjer barčice (kot avtobusi) povezujejo mnogo različnih otočkov, kjer so različni naravni in zabavni parki, pa tudi muzeji in druge znamenitosti
 3. Tudi ti ne moraš nehati poslušati ABBE? Potem seveda moraš obiskati muzej skupine ABBA, kjer se ti bo prav govoto zazdelo da jih slišiš v živo.
 4. Za navdušence ladjevja, pa bo verjetno bolj zanimal vikinški muzej – saj poznate Švedske Vikinge, ne? Tudi če je odgovor ne, je tudi ta muzej ogleda vreden!
 5. To je mesto Pike Nogavičke, katere moč in odločnost smo prav gotovo kot otroci vsi občudovali. V Stockholmu lahko obiščemo prav njeno mesto in morda jo tudi srečamo. Če ne nje, pa morda kar našo bolj sodobno junakinjo – Greto Thunberg 🙂
 6. Po kosilu si obvezno vzamemo čas za tipično skandinavsko “fiko” – gre za “coffee and cake break” – mmm
 7. Ko smo že pri hrani – se vam cedijo sline, ko omenimo slastne “Swedish meat balls”? Jih poznate? Če ne drugega, smo njihov približek lahko poizkusili v Ikeji 😛

OKVIRNI PROGRAM

Prvi dan v Stockholmu bomo začeli z ogledom zgodovinskega mestnega središča – sprehod skozi Gamla Stan – srednjeveško staro mesto, najbolje ohranjeno v vsej Evropi. Ta raven ohranjenosti je posledica dejstva, da je Švedska med drugo svetovno vojno ostala nevtralna in je bila zato osvobojena bombnih napadov in napadov, ko so trpele druge države, ki so vplivale na njeno kulturno in arhitekturno dediščino.
Ozke kamnite ulice s čudovito arhitekturo in značilnimi zgradbami. Na prijetnem sprehodu se boste potopili v bistvo mesta.

Kraljevska palača – Sveriges Kungahus – je ena največjih palač v Evropi. V notranjosti ima več kot 600 sob. To je uradna rezidenca švedskega kralja. Ima tudi menjavo straže na glavnih vratih palače, ki je zelo priporočljivo, da se ne izgubite.

Zagotovo se vam je zdelo čudno, da obiščete podzemno železnico, a Tunnelbana (T-Bana) velja za največjo umetniško razstavo na svetu. V svoji dolžini 100 km so postaje okrašene kot umetniška galerija.

Djurgarden – Otok muzejev – Če ste bili v Berlinu, se vam bo to zdelo znano, saj gre za območje, kjer je večina muzejev skoncentrirana in ja, to je otok. To je koristno, saj lahko enkrat tam izberemo, katere muzeje želimo obiskati, medtem ko uživamo v prijetnem sprehodu po otoku:

 • Skansen: muzej na prostem in živalski vrt hkrati
 • Muzej skupine ABBA
 • Muzej Vasa – Če obstaja muzej, ki ga ne smete zamuditi, je to muzej Vasa. V nobenem drugem muzeju ne boste imeli priložnosti videti ogromne, odlično ohranjene vikinške ladje iz 17. stoletja -ker je edina, ki je ohranjena danes.
 • Muzej Nordiska: Posvečen trendom in tradicijam, Švedske življenjske in delovne navade od 16. stoletja do danes.
 • in še bo možnosti…

Možnost pa bomo imeli se tudi sprostiti v zabaviščnem parku Gröna Lund Tivoli.

Gamla Stan
T-ban
Abba
Djurgarden
Vasa
Skansen
Tivoli
Fika – coffee and cake break

Termin: 27. 8. – 30. 8. 2022

CENA: 530,00 €

VKLJUČUJE:

 • prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetkah
 • prevozi po Stockholmu (metro, t-ban…)
 • letalsko karto
 • 3x nočitev z zajtrkom
 • 4x večerja

Odhod bo 27. 8. opoldne iz Ljubljane. Leteli bomo iz Benetk. Vračamo pa se 30. 8. v poznih večernih urah.

Tekom potovanja se bomo prilagajali željam skupine. V primeru, da bi si del skupine, namesto kakšnega ogleda, želel imeti več “prostega časa” bodo v vsakemu primeru otroci ves čas v spremstvu vsaj enega vzgojitelja.

Stockholm