V Sloveniji je preveč otrok, ki zaradi materialne stiske ne morejo na počitnice, ne morejo v šolo v naravi ali na tabor s svojimi sošolci. Prikrajšani so za tako same po sebi umevne spodbude za svoj razvoj. Ujeti so v težko in žalostno okolje svojega vsakdana, kjer ni prostora za sproščenost in smeh, za prijetne izkušnje druženja in spoznavanja drugačnega okolja. Ni spodbud za prizadevanje k boljšemu jutri, saj sploh ne vedo, kako ta boljši jutri zgleda. Vemo, da si vsak po svoje prizadevamo nekaj narediti, a da bi bili pri pomoči bolj učinkoviti, smo se odločili za organizirano akcijo. Zato smo pričeli s projektom Botrstvo v Sloveniji. 
Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je v letu 2010 v čas in prostor umestila vseslovenski projekt Botrstvo v Sloveniji, da bi pomagali najbolj prikrajšanim otrokom in mladim po Sloveniji. Da bi jim z mesečno ali urgentno podporo omogočili vključevanje v življenje vrstnikov, enake možnosti, dostop do šolskih potrebščin, nakup plačljivih zdravil ter odkrivanje in razvoj njihovih talentov. Zgolj in le zato, da bi otrokom in mladim omogočili zdrav razvoj in doseganje življenjskih ciljev.

Nakazila donacij preko plačilnega naloga UPN/SEPA v sklad botrstva:
Prejemnik: ZPM LJ. MOSTE-POLJE, PROLETARSKA 1, LJUBLJANA
Koda namena: CHAR
Namen: BOTRSTVO
IBAN: SI56 0201 2002 0297 991 (NLB, d. d.)
BIC: LJBASI2X
Referenca (splošno nakazilo za botrstvo): SI00 115

Pomagate lahko tudi z SMS donacijami v sklad botrstva:
Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo BOTER5 na 1919 in prispevajte 5 evrov za pomoč otrokom iz projekta Botrstvo v Sloveniji. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, Debitela, A1, Telemacha. Pogoji in navodila za sodelovanje so objavljeni na tej povezavi
Otrokom iz Botrstva pa so namenjene tudi donacije ob glasovanju na radiu Val 202. S sporočilom SMS s ključno besedo VAL1, VAL2, VAL3, VAL4 ali VAL5 na številko 1919 boste prispevali 1 evro za projekt Botrstvo v Sloveniji. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, Debitela, A1, Telemacha. Pogoji in navodila za sodelovanje so objavljeni na tej povezavi.