Dragi starši, otroci in mladostniki, za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki vam lahko popestrijo dneve, ki jih preživljate doma. Za tovrstne aktivnosti nam pogosto primanjkuje čas, sedaj pa ga imamo zagotovo dovolj.


PRVI DEL

  • V tednu, ko praznujejo mamice je težje razveseliti svojo, če živi v drugem gospodinjstvu in je ne morete obiskati. Če imate možnost video klica ali pa zgolj telefonskega klica, lahko mamo pokličete in ji vsi skupaj zapojete in zaigrate pesmico, ki ste jo prej dodobra povadili. Veselje zagotovljeno!
  • Oblikujte si domačo knjižnico. Poiščite knjige, ki jih hranite doma ali pa si pomagajte z brezplačnimi e – knjigami ki so sedaj na voljo. Starši berite otrokom, tudi tistim, ki znajo že sami, ali pa preberite isto knjigo vsak zase. Pripovedujte o svojih doživljanjih, kako bi se vi počutili kot glavni junak, bi ravnali enako ali drugače…
  • Predšolskim otrokom lahko izdelate razne poligone po stanovanju. Uporabite kar imate doma – stole za plezanje čez, mizo za plezanje pod, blazine za kotaljenje, toaletni papir za slalom, razne trakove za skakanje (položite jih lahko na tla npr. v obliki ristanca), volno za oblikovanje pajkove mreže (ki jo prepletate med dvema stoloma), nogavice, ki jih oblikujete v žogo in lonec za metanje na koš….
  • Z otroki lahko spoznavate poklice – kar je tudi tema letošnjega Otroškega parlamenta. Spoznavajte poklice, ki so v tem obdobju še posebej pomembni. Otroci lahko gradijo iz raznih kock okolja v katerih se odvijajo te določeni poklici (bolnišnica, policijska postaja, gasilska postaja, trgovina, lekarna, pošta…)
  • Z najstniki se lahko odpravite na virtualni obisk muzejev, hkrati pa spoznate tudi mesto/državo, kjer se muzej nahaja. Na spletni strani so zbrani vsi večji muzeji in galerije, katere so na voljo da jih obiščete virtualno.  
  • Iz različnih materialov lahko izdelate »korona strašilo« ki bo odganjal virus 😉 Lahko ga izdelate iz kartona, blaga, embalaže lahko pa tudi iz lego kock – naj bo le  čimbolj strašen oz. jih izdelajte več, da bodo strašili v več prostorih vašega doma.

Lutkovno gledališče – odlične predstave za otroke in mladostnike – ob vsakem opisu predstave je priporočljiva starost

Najstniška predstava Vihar v glavi

Predstave za predšolske otrokeHiša otrok

Mladinsko gledališče za starejše

PravljicaZgodba o zmaju Koronarju

Poizkusi Hiša eksperimentov

Igre brezplačni dostop do hitrostne poštevanke in še več


DRUGI DEL

V novem sklopu kreativnic in idej za preživljanje karantene, vam na prvem mestu objavljam povezavo, kako si lahko sami z materialom, ki ga zagotovo imate doma in brez šivanja, ustvarite masko, ki je postala naš »modni dodatek« prav vsakič, ko se odpravimo od doma. Ustvarite si lahko vsak svojo, otroci bodo radi sodelovali, sploh če se pretvarjate, da boste kakšni posebni super junaki s temi maskami, ki se bojujejo proti koronavirusu. Za točna navodila in potek izdelave KLIKNITE tukaj.

Na svojem FB profilu vsak dan ob 18.30 bere pravljice Boštjan Gorenc Pižama, ki po vsaki pravljici poda nadvse zanimivo in zabavno kreativno nalogo za njegove poslušalce. PAVLJICE by Pižama

Tudi v tem tednu vam priporočam nekaj virtualnih predstav, ki si jih lahko ogleda vsa družina. Otroci po ogledu predstave pogosto dobijo razne zamisli in željo po ustvarjanju in nastopanju. Dajte jim čas in prostor, da se izrazijo (časa nam tokrat ne primanjkuje).

Dejavnost, ki vas bo zelo umirila in sprostila je tudi BARVANJE. Barvajte vsak zase ali skupaj z otroki. Barvanje povečuje koncentracijo in krepi motorične sposobnosti in ustvarjalnost. Na možgane ima podoben učinek kot meditacija.
Poiščite si pobarvanke, če imate možnost, si jih lahko tudi natisnete. Jaz pošiljam povezavo do čudovite pobarvanke, slovenske slikarke in ilustratorke Mojce Fo.

Otrokom lahko pripravite LOV NA ZAKLAD S ČUTILI.
List razdelite na 4 dele in v vsak del zapišite: SLUH, VOH, VID, OTIP .
V okvirju SLUH morajo otroci slišati nekaj tihega, nekaj glasnega, nekaj ponavljajočega, nekaj oddaljenega, ptička, žuželko, človeški glas.
V okvirju VOH morajo otroci zavohati nekaj dišečega, nekaj smrdečega, nekaj sladkega, nekaj svežega, nekaj zatohlega.
V okvirju VID naj poiščejo nekaj svetlega, nekaj temnega, nekaj pisanega, nekaj velikega, nekaj majhnega.
In v okvirčku OTIP morajo otipati nekaj trdega, nekaj mehkega, nekaj mrzlega, nekaj toplega, nekaj lahkega in nekaj težkega. Vsako stvar, ki jo najdejo tudi zapišejo oz. zapišite vi. Aktivnost se lahko igrate zunaj ali v naravi. V različnih delih dneva. Zabava zagotovljena.

Za konec pa še ustvarjalnica za praznik, ki prihaja…

Velikonočni zajček iz nogavice.
Za izdelavo zajčka boste potrebovali: nogavico (najbolje da tiste, brez para), riž, škarje, vrvico, flumaster. Nogavico do polovice napolnite z rižem (pomahajte si z žlico). Nato s prsti nežno stisnite riž, tako da oblikujete dva dela – trup in glavo zajčka. Zgornji naj bo manjši-glava, spodnji večji-trup. Z vrvico ločite oba dela. Zgornji del nogavice, torej tisti, v katerem ni polnila, zarežite s škarjami. Nastala bodo zajčkova ušesa. Njegov obrazek poslikajte s flomastrom: narišite mu oči in usta. Prilagam slikico našega zajčka…


TRETJI DEL

Verjamem, da ste oblikovali v vaša družinska življenja nove rutine, ki vam pomagajo pri preživljanju dni, ko živimo doma. Idej kaj početi je zares veliko. Jaz vam posredujem tu le tiste, ki sem jih tudi sama preverila in so bila pozitivno sprejeta pri mojih treh sinovih (starih 2, 5 in 7) . 

Otroci pogosto izražajo željo in interes za sodelovanje pri gospodinjskih in hišnih opravilih. Pa je pogosto lažje in predvsem hitreje, če vse naredimo sami. Sedaj pa imamo čas, da otroke povabimo k sodelovanju – sortiranje posušenega perila, sodelovanje pri kuhanju, pospravljane pomite posode, sesanje stanovanja, urejanje vrta, … – vse te dejavnosti krepijo samostojnost, spretnost in samozavest. Prilagam vam zares super recept, za doma narejene žemljice brez kvasa, ki jih brez težav naredite z otrokom vseh starosti (seveda od starosti, ko je sposoben grobe motorike).
Potrebujete: 500g moke (pšenične, pirine …) 2 žlički pecilnega praška , 50g masla, 2 jajci, 2 dl tekočega navadnega jogurta, 1 zvrhano žličko soli in kakšna semena ali sir za posip po žemljicah.
Priprava: 1 jajce stepemo in zmešamo z jogurtom. V večji posodi zmešamo moko, sol, pecilni prašek in raztopljeno maslo. Primešamo tudi stepeno jajce z jogurtom. Testo zgnetemo (če je preveč »pacasto« dodamo še moko, če pa premalo, dodamo še jogurt) in oblikujemo male kroglice – žemljice.  Vzamemo novo jajce, ga stepemo in z njim premažemo žemljice ter po njih posujemo kakšna semena ali nariban sir. Pečemo v pečici na 180¨ 20 minut.
Recept je izredno nezahteven, žemljice pa so zelo slastne. Lahko jih pečete vsak dan in se tako izognete kakšnemu obisku trgovine…

V tem tednu bi z vami podelila tudi nekaj velikonočnih idej.
– Otroci obožujejo »Lov na jajčka« .. jajčka skrijete po stanovanju ali na vrtu, otrok pa jih išče. Igra je lahko še bolj zabavna, če ostali otroku pomagate pri iskanju tako, da pojete pesmico – po tiho, ko je od jajčka oddaljen, naglas pa ko je v bližini skritega jajčka.
Velikonočni Bingo – Lahko si kartice in tablice natisnete ali pa izdelate svoje. Če številke nadomestimo z liki, je igra tako možna tudi za mlajše otroke. Če igrate z mlajšimi otroki je potrebno biti pazljiv pri velikosti predmetov (bonbončkov, gumbov..) ki jih polagajo na tablico.
– Okrasite si stanovanje v spomladanskem vzdušju. Otroci zares radi sodelujejo pri ustvarjanju, če njihov izdelek  postane okras v vašem domu. Najboljša ustvarjanja so tista, kjer lahko sodelujejo vsi, kot na primer trak z zastavicami: izrežite trikotne zastavice. Otroci jih porišejo, pobarvajo in jih nalimajo eno zraven druge (z nekaj cm presledka) na dolgo vrvico. Vrvico izobesite čez prostor pod strop in tako si enostavno pričarate praznično vzdušje.

Za konec pa še nekaj »športnih« idej:
– Štafeta (Otrok nosi žogice v tulcu- rolica wc papirja iz ene točke na drugo.)
– Metanje nogavic (zavitih v žogico) čez papirnate krožnike iz katerih izrežemo sredino in jih z vrvico zavežemo na različne višine.
– Tenis z balonom in papirnatim krožnikom (na katerega zalepimo leseno kuhalnico). Če je otrok mlajši (1-3leta) balon navežemo na vrvico in ga obesimo s stropa. Višino balona lahko spreminjamo, da se otrok vzpenja tudi na prste.

Za dodatna pojasnila ali vaše ideje mi lahko pišete na monika.erjavec.bizjak@zpmmoste.net .


ČETRTI DEL

Teden je naokoli in ponovno ponujam nekaj izbranih idej za preživljanje prostega časa. Prepričana sem, da ideje dežujejo iz vseh smeri – tukaj skušam narediti ravno to. Zapisati tematsko različne preizkušene zamislice, na katere se otroci različnih starosti pozitivno odzovejo.

Če vas otroci po petih tednih sprašujejo, zakaj smo še vedno doma, jih lahko za razlago ponudite kakšno od nastalih zgodb o koronavirusu. Nam zelo simpatična je slikanica, ki jo je ilustriral Axel Scheffler (mladi bralci ga najbolj poznajo po ilustracijah za knjigi Zverjasec in Zverjašček pisateljice Julie Donaldson). Ilustriral je knjigo vprašanj in odgovorov o koronavirusu in ukrepih, sprejetih za zajezitev njegovega širjenja.

Vsi nam dopovedujejo, kako se bomo lahko v času ko smo doma povezali z našimi otroki. In imam zelo luštno idejo kot vzpodbudo za dobro povezovanje. Vsak dan ob večerji, ali ob večerni rutini, naj vsak družinski član pove 3 anekdote današnjega dne; pri tem naj bosta dve resnični, ena pa izmišljena. (Npr. »Danes sem se zelo zabaval ob igranju kart, Danes me je malo črvičilo v trebuhu po kosilu, Danes sem bil razočaran, ker nisem uspel rešiti ene matematične naloge.« ) Ostali ugibajo kaj ni res in kaj je. Vsak naj pove svoje tri anekdote – sodelujejo naj tudi starši. Ob tem se krepi otrokov občutek samozavedanja in hkrati spoznavajo, da je v enem dnevu mogoče občutiti različne telesne zaznave, ki se lahko hitro spreminjajo.

Če otrokom v tem času dovolimo, da si ogledajo kakšno risanko več kot po navadi je pomembno, da preverimo kakovost teh risank. Mestni kino Kinodvor je ponudil brezplačni dostopnih do kakovostnih risank in filmov za različne starostne skupine.

Dni v karanteni si lahko polepšate tudi tako, da otrokom za vsak dan pripravite dejanje, ki spodbuja k prijaznosti.. Jaz oblikujem teden prijaznosti. Vsak dan v škatlico zapišem dejavnost, ki naj jo izvedejo…npr: nariši risbo za…, po telefonu zapoj babici in dedku svojo najljubšo pesem, nariši mavrico in na vsako barvo zapiši lepo misel, izberi si družinskega člana in stori lepo dejanje zanj,  izdelaj razglednico in jo pošlji svojemu prijatelju, ki ga pogrešaš (do hišnega nabiralnika se lahko kar sprehodimo).

Mozaik

Današnja naloga za likovni pouk, ki jo je dobil moj najstarejši sin je bila nadvse zanimiva, zato bi jo rada podelila tudi tu. Potrebujete bel papir, črn flomaster in barvne flomastre ali barvice, lahko tudi voščenke.  Otrok zmečka bel list v kepo, potem pa ga nazaj poravna. Na listu se pokažejo razne črte in te prevleče s črnim flumastrom, nato barva male koščke z različnimi barvami. Nastane čudovit mozaik, ki od otroka zahteva veliko razmišljanja in koncentracije. Vam pa zagotovi čas za kavo ali čaj;) Prilagam fotografijo, kako izpade mozaik…

Če imate možnost sprehoda v naravi, kjer ne srečujete veliko ljudi, si lahko otroci naberejo rožice, listke iz travnika, dreves, grmov ter izdelajo HERBARIJ. V svoj herbarij naj nalimajo posušeno rastlino, zapišejo njeno ime, čas in kraj nabiranja, posebnosti, mogoče tudi zdravilne učinke. Rastlina, ki jo želite posušiti, mora biti nabrana v suhem vremenu. Doma jo položite med papir, da se počasi suši. Papir menjate po potrebi. Ko je rastlina posušena, jo s tankim trakom selotejpa, prilepite na papir oz. v zvezek in dopišite podatke.  Pri tem lahko otroka spomnite na zadostno količino pitja vode, da se tudi naše celice ne posušijo.

Ob izdelavi herbarija, pa lahko pokukate še v ljubljanski živalski vrt, kjer so nam ponudili ogled živali (leva in levinje, žiraf in nojev, vrveža v ptičji krmilnici ter surikat) v živo preko spletne kamere. Ob lepem vremenu in primernih temperaturah, si lahko vsak dan ob 15. uri ogledate tudi hranjenje surikat pred kamero.

Podelite tudi vi kakšno dobro idejo in mi jo sporočite na monika.erjavec.bizjak@zpmmoste.net .


PETI DEL

V počitniškem tednu bo na voljo več prostega časa, saj je prav, da si otroci oddahnejo od šolskih obveznosti. Pripravila sem dodatnih nekaj idej, kako si popestriti dneve. 

Vir:123RF
  • 3D ROKA

V Hiši Iluzij je na voljo veliko idej za interakcijo otrok in odraslih. Nam je bila zelo simpatična ideja izrisa 3D roke, kjer lahko sodelujejo otroci različnih starosti. Potrebujete bel list papirja, svinčnik in barvice ali flomastre.
Na list s svinčnikom narahlo obrišete svojo roko. S flomastrom od roba papirja do obrisa narišete vodoravno črto. V roki vrišete navzgor ukrivljeno črto od tu naprej pa do konca lista pa zopet vodoravno. Tako nadaljujete do vrha papirja (pazljivo pri prstih).  • RAZISKOVANJE NARAVE
Vir: Monika

Otroci so navdušeni, če jim popestrite vsakodnevne sprehode. Jaz jim rada izdelam lov na zaklad s čutili (o tem sem pisala že v 2. delu) ali raziskovanje narave. Na list papirja zrišem morebitne živali, predmete, rastline…, ki jih lahko srečamo na sprehodu, oni pa morajo to najti in odkljukati.

  • RAZSTAVA V NARAVI
Vir: Monika

Sprehod si lahko popestrite tudi z oblikovanjem razstave v naravi za vse ostale sprehajalce. Po poti nabirajte naravni material, s katerim bi lahko ustvarili sliko ali kakšno skulpturo in jo nato pustite v naravi, da v njej uživajo tudi drugiJ Naša je nastala na polju blizu doma:

  • DRUŽABNE IGRE

Vsaka družina ima svoj izbor družabnih iger. V obdobju, ko smo doma že več kot mesec dni, so dobrodošli novi predlogi in izmenjava idej.
Sporočite mi vašo najljubšo igro na monika.erjavec.bizjak@zpmmoste.net in bomo oblikovali listo »Družabne igre, ki se jih ne naveličamo« J

Mi bi na listo uvrstili : Karte Enko ( lahko igrajo otroci že pri treh letih – z malo pomoči, starejši pa si jo lahko popestrijo z dodatnimi, bolj strogimi pravili).
Besedno igro Scrabble® ki je primerna za otroke ko znajo brati in pisati. Nadomestimo jo lahko tudi z igro »Ime, predmet, žival,…« (naslova igre sploh ne poznam, igram pa jo že od otroštva). Potrebujete le vsak svoj list papirja in pisalo. List obrnite v ležeč položaj ter ga  razdelite na 6-8 stolpcev (odvisno koliko kategorij želite). Možne kategorije: ime, žival, predmet, država, mesto, del telesa, poklic, risanka/film, reka/morje,… kategorije spreminjate, dodajate … Zadnji stolpec je namenjen številu točk. Izberite si način določanja črk abecede – mi izberemo neko besedo in potem po vrstnem redu izpolnjujemo kategorije na to črko. Npr. SONCE (začnemo s črko »S«) ko prvi izpolni vse kategorije na to črko, začne odštevati od 10 navzdol. Ko je 0 je STOP. Vsi nehajo pisati in preštejemo točke. Če ima vsak igralec napisano drugačno besedo pod določeno kategorijo dobi vsak 10 točk. Če ima več igralcev zapisano isto besedo pa 5 točk. (Če igrata dva igralca in oba pod npr. žival vpišeta srna, dobi vsak 5 točk, če pa en vpiše srna, drugi pa srnjak, dobi vsak 10 točk). Če igralec nima besede pod določeno kategorijo je to 0 točk.  Spodaj primer za črko S,O,N..

IME ŽIVAL PREDMET DRŽAVA POKLIC RISANKA TOČKE
Samo sokolsončna kremaSlovenijaslaščičarSmrkci   Odvisno kaj so vpisovali drugi
Olgaorelobesek Oman oftamolog Ostržek    
Ninanutrijanogometna žoga Nizozemska novinarNodi    
             

Se veselim še dodatnih idej »Družabne igre, ki se jih ne naveličamo« 🙂


AUDIO – sproščanje za otroke OŠ po jogijsko

VIDEO – igre na prostem – kot smo se igrali včasih