IDEJNICE ZA PRAZNIČNI  TEDEN ŽIVLJENJA V KARANTENI

Dragi starši, otroci in mladostniki, za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki vam lahko popestrijo dneve, ki jih preživljate doma. Za tovrstne aktivnosti nam pogosto primanjkuje čas, sedaj pa ga imamo zagotovo dovolj.TRETJI DEL

Verjamem, da ste oblikovali v vaša družinska življenja nove rutine, ki vam pomagajo pri preživljanju dni, ko živimo doma. Idej kaj početi je zares veliko. Jaz vam posredujem tu le tiste, ki sem jih tudi sama preverila in so bila pozitivno sprejeta pri mojih treh sinovih (starih 2, 5 in 7) . 

Otroci pogosto izražajo željo in interes za sodelovanje pri gospodinjskih in hišnih opravilih. Pa je pogosto lažje in predvsem hitreje, če vse naredimo sami. Sedaj pa imamo čas, da otroke povabimo k sodelovanju – sortiranje posušenega perila, sodelovanje pri kuhanju, pospravljane pomite posode, sesanje stanovanja, urejanje vrta, … – vse te dejavnosti krepijo samostojnost, spretnost in samozavest. Prilagam vam zares super recept, za doma narejene žemljice brez kvasa, ki jih brez težav naredite z otrokom vseh starosti (seveda od starosti, ko je sposoben grobe motorikeJ )
Potrebujete: 500g moke (pšenične, pirine..) 2 žlički pecilnega praška , 50g masla, 2 jajci, 2 dl tekočega navadnega jogurta, 1 zvrhano žličko soli in kakšna semena ali sir za posip po žemljicah.
Priprava: 1 jajce stepemo in zmešamo z jogurtom. V večji posodi zmešamo moko, sol, pecilni prašek in raztopljeno maslo. Primešamo tudi stepeno jajce z jogurom. Testo zgnetemo (če je preveč »pacasto« dodamo še moko, če pa premalo, dodamo še jogurt) in oblikujemo male kroglice – žemljice.  Vzamemo novo jajce, ga stepemo in z njim premažemo žemljice ter po njih posujemo kakšna semena ali nariban sir. Pečemo v pečici na 180¨ 20 minut.
Recept je izredno nezahteven, žemljice pa so zelo slastne. Lahko jih pečete vsak dan in se tako izognete kakšnemu obisku trgovine…

V tem tednu bi z vami podelila tudi nekaj velikonočnih idej.
– Otroci obožujejo »Lov na jajčka« .. jajčka skrijete po stanovanju ali na vrtu, otrok pa jih išče. Igra je lahko še bolj zabavna, če ostali otroku pomagate pri iskanju tako, da pojete pesmico – potiho, ko je od jajčka oddaljen, naglas pa ko je v bližini skritega jajčka.
Velikonočni Bingo – Lahko si kartice in tablice natisnete ali pa izdelate svoje. Če številke nadomestimo z liki, je igra tako možna tudi za mlajše otroke. Če igrate z mlajšimi otroki je potrebno biti pazljiv pri velikosti predmetov (bonbončkov, gumbov..) ki jih polagajo na tablico.
– Okrasite si stanovanje v spomladanskem vzdušju. Otroci zares radi sodelujejo pri ustvarjanju, če njihov izdelek  postane okras v vašem domu. Najboljša ustvarjanja so tista, kjer lahko sodelujejo vsi, kot na primer trak z zastavicami: izrežite trikotne zastavice. Otroci jih porišejo, pobarvajo in jih nalimajo eno zraven druge (z nekaj cm presledka) na dolgo vrvico. Vrvico izobesite čez prostor pod strop in tako si enostavno pričarate praznično vzdušje.

Za konec pa še nekaj »športnih« idej:
– Štafeta (Otrok nosi žogice v tulcu- rolica wc papirja iz ene točke na drugo. )
– Metanje nogavic (zavitih v žogico) čez papirnate krožnike iz katerih izrežemo sredino in jih z vrvico zavežemo na različne višine.
– Tenis z balonom in papirnatim krožnikom( na katerega zalimamo leseno kuhovnico). Če je otrok mlajši (1-3leta) balon navežemo na vrvico in ga obesimo s stropa. Višino balona lahko spreminjamo, da se otrok vzpenja tudi na prste.

Za dodatna pojasnila ali vaše ideje mi lahko pišete na monika.erjavec.bizjak@zpmmoste.net .


DRUGI DEL

V novem sklopu kreativnic in idej za preživljanje karantene, vam na prvem mestu objavljam povezavo, kako si lahko sami z materialom, ki ga zagotovo imate doma in brez šivanja, ustvarite masko, ki je postala naš »modni dodatek« prav vsakič, ko se odpravimo od doma. Ustvarite si lahko vsak svojo, otroci bodo radi sodelovali, sploh če se pretvarjate, da boste kakšni posebni suerjunaki s temi maskami, ki se bojujejo proti koronavirusu. Za točna navodila in potek izdelave KLIKNITE tukaj.

Na svojem FB profilu vsak dan ob 18.30 bere pravljice Boštjan Gorenc Pižama, ki po vsaki pravljici poda nadvse zanimivo in zabavno kreativno nalogo za njegove poslušalce. PAVLJICE by Pižama

Tudi v tem tednu vam priporočam nekaj virtualnih predstav, ki si jih lahko ogleda vsa družina. Otroci po ogledu predstave pogosto dobijo razne zamisli in željo po ustvarjanju in nastopanju. Dajte jim čas in prostor da se izrazijo (časa nam tokrat ne primanjkujeJ)

Dejavnost, ki vas bo zelo umirila in sprostila je tudi BARVANJE. Barvajte vsak zase ali skupaj z otroki. Barvanje povečuje koncentracijo in krepi motorične sposobnosti in ustvarjalnost. Na možgane ima podoben učinek kot meditacija.
Poiščite si pobarvanke, če imate možnost, si jih lahko tudi natisnete. Jaz pošiljam povezavo do čudovite pobarvanke, slovenske slikarke in ilustratorke Mojce Fo.

Otrokom lahko pripravite LOV NA ZAKLAD S ČUTILI.
List razdelite na 4 dele in v vsak del zapišite: SLUH, VOH, VID, OTIP .
V okvirju SLUH morajo otroci slišati nekaj tihega, nekaj glasnega, nekaj ponavljajočega, nekaj oddaljenega, ptička, žuželko, človeški glas.
V okvirju VOH morajo otroci zavohati nekaj dišečega, nekaj smrdečega, nekaj sladkega, nekaj svežega, nekaj zatohlega.
V okvirju VID naj poiščejo nekaj svetlega, nekaj temnega, nekaj pisanega, nekaj velikega, nekaj majhnega.
In v okvirčku OTIP morajo otipati nekaj trdega, nekaj mehkega, nekaj mrzlega, nekaj toplega, nekaj lahkega in nekaj težkega. Vsako stvar, ki jo najdejo tudi zapišejo oz. zapišite vi. Aktivnost se lahko igrate zunaj ali v naravi. V različnih delih dneva. Zabava zagotovljena.

Za konec pa še ustvarjalnica za praznik, ki prihja…

Velikonočni zajček iz nogavice.
Za izdelavo zajčka boste potrebovali: nogavico (najbolje da tiste, brez para), riž, škarje, vrvico,flomaster. Nogavico do polovice napolnite z rižem (pomahajte si z žlico). Nato s prsti nežno stisnite riž, tako da oblikujete dva dela – trup in glavo zajčka. Zgornji naj bo manjši-glava, spodnji večji-trup. Z vrvico ločite oba dela. Zgornji del nogavice, torej tisti, v katerem ni polnila, zarežite s škarjami. Nastala bodo zajčkova ušesa. Njegov obrazek poslikajte s flomastrom: narišite mu oči inusta. Prilagam slikico našega zajčka…


PRVI DEL

  • V tednu, ko praznujejo mamice je težje razveseliti svojo, če živi v drugem gospodinjstvu in je ne morete obiskati. Če imate možnost video klica ali pa zgolj telefonskega klica, lahko mamo pokličete in ji vsi skupaj zapojete in zaigrate pesmico, ki ste jo prej dodobra povadili. Veselje zagotovljeno!
  • Oblikujte si domačo knjižnico. Poiščite knjige, ki jih hranite doma ali pa si pomagajte z brezplačnimi e – knjigami ki so sedaj na voljo. Starši berite otrokom, tudi tistim, ki znajo že sami, ali pa preberite isto knjigo vsak zase. Pripovedujte o svojih doživljanjih, kako bi se vi počutili kot glavni junak, bi ravnali enako ali drugače…
  • Predšolskim otrokom lahko izdelate razne poligone po stanovanju. Uporabite kar imate doma – stole za plezanje čez, mizo za plezanje pod, blazine za kotaljenje, toaletni papir za slalom, razne trakove za skakanje (položite jih lahko na tla npr. v obliki ristanca), volno za oblikovanje pajkove mreže (ki jo prepletate med dvema stoloma), nogavice, ki jih oblikujete v žogo in lonec za metanje na koš….
  • Z otroki lahko spoznavate poklice – kar je tudi tema letošnjega Otroškega parlamenta. Spoznavajte poklice, ki so v tem obdobju še posebej pomembni. Otroci lahko gradijo iz raznih kock okolja v katerih se odvijajo te določeni poklici (bolnišnica, policijska postaja, gasilska postaja, trgovina, lekarna, pošta…)
  • Z najstniki se lahko odpravite na virtualni obisk muzejev, hkrati pa spoznate tudi mesto/državo, kjer se muzej nahaja. Na spletni strani so zbrani vsi večji muzeji in galerije, katere so na voljo da jih obiščete virtualno.  
  • Iz različnih materialov lahko izdelate »korona strašilo« ki bo odganjal virus 😉 Lahko ga izdelate iz kartona, blaga, embalaže lahko pa tudi iz lego kock – naj bo le  čimbolj strašen oz. jih izdelajte več, da bodo strašili v več prostorih vašega doma.

Lutkovno gledališče – odlične predstave za otroke in mladostnike – ob vsakem opisu predstave je priporočljiva starost

Najstniška predstava Vihar v glavi

Predstave za predšolske otrokeHiša otrok

Mladinsko gledališče za starejše

PravljicaZgodba o zmaju Koronarju

Poizkusi Hiša eksperimentov

Igre brezplačni dostop do hitrostne poštevanke in še več