Kdaj na smuči?

V februarju na ZPM Lj. Moste-Polje vsako leto organiziramo tudi zimovanja s smučanjem. Zato se na nas starši velikokrat obračate z vprašanjem »Koliko mora biti otrok star, da se lahko nauči smučati?«

Na naša zimovanja sicer sprejmemo šele šolske otroke, torej so stari od šest let naprej, vendar pa se otroci seveda lahko naučijo smučati že v vrtcu.

Pri vsakemu otroku je priporočena starost različna, saj je odvisno od njegove pripravljenosti, želje… Vsekakor pa bi priporočili, da naj bo otrok star vsaj 4 leta, ko gre prvič na smuči, pa še to ne za predolgo. S sabo imejte tudi sanke, in ko se otrok naveliča smučanja, se pojdite raje sankat ali se drugače zabavati na snegu. Za primerjavo – pri 5. letih, pa otrok po naših izkušnjah, brez problema zdrži celotno dopoldansko smučarijo.

Pred učenjem smučanja, otroka pripravljate z različnimi športi, s pomočjo katerih bo potem lažje in hitreje osvojil smučanje. Za fizično pripravo se priporoča katerikoli šport, konkretno za učenje smučanja, pa je dobro, da že prej poizkusi z rolkanjem, drsanjem ali čim podobnim. Bolj ko je otrok gibalno razvit, vsako novo učenje športa poteka lažje in hitreje. Na splošno velja, da se je lažje naučiti, ko si še majhen (idealno med 5. in 9. letom starosti), pa vendar, tudi odrasli lahko smučanje osvojijo v enemu tednu, vendar so običajno bolj bojazljivi, pa tudi vsak padec je težji, sploh če nismo fizično dobro pripravljeni.

Osnovno vodilo pri učenju majhnih otrok je, da gredo radi na smučanje, zato je pomembno, da začetki potekajo brez stresa, nepotrebne opreme, in da otroka ne zebe! Otrok mora biti ravno prav toplo oblečen in obut. Perilo pod kombinezonom, pulover, »bandana« namesto šala!, rokavice, kombinezon – hlače, bunda, čelada, udobni pancerji in smučke do brade. Pri začetnikih vsekakor lažje, da so smučke majhne. Vsa oprema mora biti prave velikosti, saj če bo bunda prevelika, bo tudi otrok bolj okorn… Za prvo učenje smučanja je idealno, da ni premrzlo, in da otrok ne rabi kakšne podkape, ki bi ga tudi ovirala. Če je opreme preveč, se mu tudi ne ljubi na stranišče, ko je potrebno, kar povzroča slabše razpoloženje, sploh, če otroku uide v kombinezon, ali če ima s slačenjem in oblačenjem preveč dela. Na začetku, otrok še ne potrebuje palic, saj je opreme, na katero se mora privaditi, že tako dovolj. Poleg tega, se mora prvo naučiti pravilne drže in se zaustavljati s smučkami. Pravilnega smučanja s palicami, ga učimo kasneje. Velikost določimo tako, da otrok prime palico za ročaj in jo postavi naravnost do tal. Takrat mora biti komolec v pravem kotu.

Smučanje mora biti zabavno! Za pravilno učenje skozi igro poskrbijo učitelji smučanja, s katerimi otroci mnogo hitreje napredujejo, kot če jih učijo starši. Od čistega začetnika, do res dobrega smučarja otrok lahko napreduje v parih dneh! Tako, da če imate možnost, pošljite otroka na kakšno učno uro, na tečaj ali smučarski tabor, kjer se bo naučil v družbi vrstnikov skozi igro pravilno smučati. Lažje je otroka naučiti pravilno od začetka, kot kasneje odpravljati napake.

Želimo vam obilico veselja na snegu!

Zapisala Nina Balent, učiteljica alpskega smučanja in vodja zimovanja na ZPM Lj. Moste-Polje

This image has an empty alt attribute; its file name is kg.jpg

Morda vam bo všeč tudi...