Začenjajo se usposabljanja za trenerje preventivnega programa Dobro sem

V Ljubljani, 26. februarja 2021 – Pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje že od leta 2016 poteka program Dobro sem, namenjen pomoči ranljivim skupinam posameznikov po vsej Sloveniji. Doslej so za izvajanje preventivnih vsebin za ohranjanje duševnega zdravja usposobili že 93 trenerjev iz več kot 20 krajev po vsej Sloveniji, ki so skozi delavnice pomagali že več kot 300 osebam.

Lansko leto so na ZPM Ljubljana Moste-Polje podpisali nov dogovor o sofinanciranju preventivnih vsebin z Ministrstvom za zdravje in tako pridobili sredstva za razširitev programa za krepitev duševnega zdravja Dobro sem. Pripravili so nov modul usposabljanja za trenerje, in sicer za ciljno skupino otrok v starosti od 6 do 12 let. Zaradi epidemije koronavirusa so v lanskem letu delavnice lahko izvajali v zelo omejenem obsegu, upajo pa na boljše pogoje v letošnjem letu.

Vodja programa Monika Erjavec Bizjak poudarja: »Po naših izkušnjah so otroci tisti, ki so nosili veliko breme v času epidemije in bili prikrajšani za druženja, medsebojno dinamiko. Opažamo tudi, da otroci v dejavnostih, ki potekajo preko spleta, ne želijo več sodelovati, saj si želijo pristnih stikov in  povezovanja. A ne samo otroci, v času epidemije so bile med izjemno prizadetimi že tako ranljive skupine posameznikov in resnično upamo, da jih bomo v letošnjem letu lahko učinkoviteje in hitreje dosegali ter jim nudili pomoč pri duševnem zdravju. Duševne stiske in težave so se, po podatkih NIJZ in po izkušnjah, ki jih dobivamo v sklopu programov na ZPM Ljubljana Moste-Polje, v lanskem letu povečevale in ljudje zares potrebujejo takojšen dostop do pomoči. Vedeti morajo, da niso sami, da so ljudje, ki so jim pripravljeni prisluhniti in jim pomagati.«

Delavnice Dobro sem, ki jih trenerji organizirajo v svojih lokalnih okoljih, so namreč povsem brezplačne. Brezplačna pa so tudi usposabljanja za trenerje, ki jih pravkar pripravljajo na ZPM Ljubljana Moste-Polje. »Do 1. marca še zbiramo prijave na usposabljanje trenerjev, ki želijo v svojih krajih izvajati delavnice za odrasle, še pred poletjem pa bomo izvedli tudi usposabljanja za trenerje, ki bi želeli izvajati delavnice za otroke,« je še povedala Monika Erjavec Bizjak.

Za trenerje Dobro sem se lahko prijavi vsakdo, ki s pridobljenim znanjem želi pomagati pri krepitvi duševnega zdravja ranljivim skupinam. Izobraževanje temelji na uporabniški izkušnji, skozi katero trenerji dobijo izkušnje za izvajanje delavnic z ranljivimi skupinami, prejmejo pa tudi teoretično podlago, ki jim služi pri izvajanju delavnic, ter priročnik za izvajanje delavnic.

Prijave na izobraževanje za trenerje so možne preko spletne strani ZPM Ljubljana Moste-Polje v zavihku Dobro sem, vse aktualne informacije pa so objavljene na Facebook strani Dobro sem.

Morda vam bo všeč tudi...