NAMENITEV 1 % DOHODNINE

Z nedavno spremembo zakonodaje lahko sedaj vsak davčni zavezanec nameni kar 1 % od dohodnine za delovanje nevladnih organizacij. Za tekoče leto bodo davčni uradi upoštevali zahteve za namenitev dohodnine, ki jih bodo prejeli najkasneje do 31. decembra. 

Med upravičenci za donacije iz dohodnine je tudi ZPM Ljubljana Moste-Polje. Namenitev dohodnine za vas ne predstavlja nobenega dodatnega stroška, nam pa omogoča izvajanje podpornih aktivnosti tudi za otroke in družine v stiski z vse Slovenije, ki so vključeni v humanitarne programe Botrstvo v Sloveniji in Veriga dobrih ljudi.

Pripravili smo preprost obrazec, ki ga lahko natisnete, zalepite in pošljete po pošti – brez kakršnihkoli stroškov. Vaše obrazce potem posredujemo pristojnim davčnim uradom, kjer poskrbijo, da prejmemo sredstva skladno z vašimi zahtevami. Če bi želeli zaradi spremembe zakonodaje 2020 tudi vi spremeniti odstotek namenjene dohodnine (iz 0,5% v 1%) za naše delovanje, vas prosimo, da obrazec ponovno izpolnite in nam ga pošljete še pred koncem decembra. Sami pa lahko zahtevo predvidoma uredite tudi preko portala e-Davki.

Zahtva za namenitev dohodnine velja tako do preklica oz. do oddaje novega obrazca. Torej če ste lani že oddali obrazec in ga letos niste spreminjali, je le ta še vedno veljaven in ni potrebno ponovno oddati.

V letu 2021 (za leto 2020) ste davčni zavezanci za izvajanje programov ZPM Ljubljana Moste-Polje namenili 209.970,38 evrov. Sredstva dohodnine, ki nam jih zaupajo državljani, razporedimo po humanitarnih programih. En del za materialne stroške (najemnine, telefone, pisarniški material in strokovno vodenje, plačilo računovodstva, koordinacijo programov), večji del pa namenjamo za pomoč družinam v stiski (poravnava osnovnih življenjskih stroškov: zdravstveno zavarovanje, dodatno zdravstveno zavarovanje, elektrika, kurjava, komunalne storitve, plačljiva zdravila in medicinski pripomočki za otroke in starše, plačila zapadlih obveznosti do šol, vrtcev, nakup najnujnejše opreme za stanovanja, gospodinjskih aparatov ipd.). Vsa sredstva so transparentno porabljena, kar vsako leto potrdi tudi pregled zunanjega, neodvisnega revizorja ob sprotnem spremljanju nadzornih odborov posamičnega programa in nadzornega odbora celotne organizacije.

Morda vam bo všeč tudi...