Barvita prenova ljubljanske ljudske kuhinje Pod strehco

V ljudski kuhinji Pod strehco na Zaloški 42 v Ljubljani že od leta 2014 za simbolično ceno pripravljajo malice in kuhajo izvrstna kosila za socialno ogrožene. Ker je zaradi epidemije s koronavirusom gostilnica trenutno še vedno zaprta, so čas do ponovnega odprtja, ki je predvideno v začetku junija, koristno izkoristili za prenovo ter barvito osvežitev dveh glavnih jedilnic. Na pomoč sta zavodu tokrat priskočila Rotary klub Ljubljana Julija, katerega članice so na čelu s predsednico Katarino Gavrič zavihale rokave in prebelile prostore, ter družba JUB, ki je poskrbela za zadostno količino barv iz družine JUPOL. Z njimi so v ljudski kuhinji barvito prenovili okoli 500 kvadratnih metrov stenskih in stropnih površin. Prostora obeh jedilnic so pred izvedbo pleskanja, ki je steklo v dopoldanskem času v soboto, 23. maja, predhodno ustrezno zaščitili.

Obiskovalci ljudske kuhinje Pod strehco so pretežno socialno ogrožene družine in starejši občani, ki so se zaradi izjemno nizkih prihodkov znašli v posebno hudi stiski, saj jim mesečni prejemki ne zadoščajo niti za pokrivanje osnovnih življenjskih potreb. Tem so v humanitarni organizaciji Zavod Pod strehco predhodno razdelili uporabniške kartice, ki jim omogočajo koriščenje subvencioniranega obroka. Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki je tudi soustanoviteljica ljudske kuhinje, poudarja, da na tak način rešujejo stiske mnogih družin in upokojencev iz lokalnega okolja: ”Topli obrok, ki ga v Ljudski kuhinji skrbno pripravljajo, starši lahko odnesejo tudi domov. Od pričetka obratovanja Ljudske kuhinje v Ljubljani smo doslej premoščali stiske več sto družinam. Tistim, ki jim je  zdrs v revščino povzročil družinsko lakoto. In prav v tem času, ko je prosilcev tudi za tovrstno pomoč iz dneva v dan več, je tako zelo pomembno, da Ljudska kuhinja čim prej prične z delovanjem, in to v urejenih, sveže prebarvanih prostorih.”

Da je ponudba toplih obrokov za socialno ogrožene nujna in potrebna, poudarja tudi operativni vodja ljudske kuhinje Pod strehco Zoran Harter: ”Vsak socialno ogroženi uporabnik, ki ima našo kartico, si lahko pri nas vsak dan med delovnikom med10. in 15. uro privošči sveže kuhan obrok, ki ga sestavljajo juha, glavna jed, solata in sladica. V naši ljudski kuhinji tako dobi kosilo že za 1 evro, medtem ko redna cena glavnega obroka znaša 4,9 evra, malice pa 3,5 evra. Seveda nas skrbi, kako bomo lahko v prihodnje z mizami in sedežnim redom poskrbeli za naše uporabnike po novem ‘korona’ štetju. Pred epidemijo smo čez dan z malicami in kosili poskrbeli za 100 do 250 uporabnikov, zdaj pa bo to zagotovo malo težje. Ob lepem vremenu bomo seveda tako kot prej koristili tudi zunanjo teraso.”

Vodja ljudske kuhinje Zoran Harter v družbi z direktorjem Zavoda Pod Strehco Zvonkom Beličem in Katarino Gavrič, predsednico ljubljanskega Rotary kluba Julija

Katarina Gavrič, vodja prostovoljk za izvedbo pleskanja iz vrst Rotary kluba Ljubljana Julija, je poudarila, da je šest članic pri barviti prenovi ambienta ljudske kuhinje z veseljem priskočilo na pomoč: ”To je bil hkrati tudi naš prvi projekt po končani koronakrizi, zato smo se te delovne sobote in našega ponovnega snidenja res razveselile. Stene v obeh jedilnicah so izjemno obremenjene, zato jih je periodično nujno potrebno razkuževati in osvežiti z novimi barvami, in to v dveh nanosih. Ljudski kuhinji smo za spomin podarile še eno umetniško sliko, ki bo krasila eno od površin v jedilnici, sredstva za zavod pa bomo letos decembra zbirale tudi na dobrodelni stojnici.”

JUB je za barvito prenovo preskrbel visoko pralno barvo JUPOL Amikol, ki zagotavlja učinkovito zaščito pred okužbo z bakterijami in je primerna prav za jedilnice, pekarne in druge bolj obremenjene prostore, kjer se lahko pojavijo ali razvijejo bakterije ali zidne plesni, torej tudi za namenske prostore v javnih ustanovah, kot so šole in vrtci, zdravstvene ustanove in domovi za starejše občane. Dodatno so v rjavem odtenku zagotovili še barvo JUPOL Gold, ki bo v eni od jedilnic krasila spodnji del stenskih površin, navaja Jelka Slatinšek, direktorica tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi za skupino JUB.

Nekdanji guverner Zveze Lions klubov Slovenije in predsednik Sveta zavoda Pod strehco Marko Gospodjinački poudarja, da so v ljudski kuhinji življenjsko odvisni od donacij: ”Zavod se financira iz donacij podjetij in posameznikov ter z obiski gostov, ki plačajo polno ceno obroka. Z najnovejšo akcijo ”Podari obrok” lahko vsak s SMS sporočilom s ključno besedo ”OBROK5” na 1919 prispeva 5 evrov v Sklad socialnih obrokov in tako humanitarno podpre pripravo tople hrane tistim, ki v našem glavnem mestu živijo na socialnem robu.

Več informacij:

Zavod Pod strehco so.p.
Sredstva lahko nakažete na TRR: SI56 6100 0000 6424 560 (Delavska hranilnica d.d. Ljubljana)

Ljudska kuhinja Pod strehco, Zoran Harter, vodja, M: 030 33 55 33, E: info@podstrehco.si, www.podstrehco.si
Svet zavoda Pod Strehco, Marko Gospodjinački, predsednik, M: 041 640 574, E: gospodjinacki@gmail.com

Nina Balent, ZPM Ljubljana Moste-Polje, T: 0820 58 064, E: nina.balent@zpmmoste.net, www.zpmmoste.net

Katarina Gavrič, predsednica Rotary kluba Ljubljana Julija, M: 040 559 823, E: gavric.katarina@gmail.com

JUB d. o. o.,Dol pri Ljubljani 28, 1262 Dol pri Ljubljani, T:01/ 588 41 83, E: info@jub.si, www.jub.si, www.jupol50.si
Odnosi z javnostmi: Miša Hrovat, Maga agencija, T: 01/36 18 095, M: 041 619 616, E: misa@maga.si

Morda vam bo všeč tudi...