The Human Safety Net je globalno gibanje pod okriljem Skupine Generali. Deluje kot mreža programov, namenjena podpori družinam in posameznikom po celem svetu. 

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje smo ob podpori Generali zavarovalnice razvili celosten program THSN – Rastemo skupaj, ki je namenjen družinam s predšolskimi otroki. Glavni namen programa je ozaveščanje staršev o pomenu zdravega razvoja in vzgoje otrok. Hkrati pa nudenje kakovostnih vsebin malčkom starosti 0-6 let, skozi katere jim omogočamo priložnosti za zdravo rast in razvoj. Gre torej za program, ki staršem nudi dodatno znanje za še boljšo vzgojo, širi njihove starševske kompetence in jim pomaga omogočati čim boljšo prihodnost za svoje otroke.

Cilj programa je omogočiti staršem, da se med seboj povezujejo, izmenjujejo izkušnje, s tem pa soustvarjajo podporno mrežo družin, hkrati pa tudi prijetno, varno in spodbudno družinsko okolje, v katerem njihov otrok odrašča.

Družinam nudimo različne aktivnosti, ki potekajo tako v naših večgeneracijskih centrih (Ljubljana, Vrhnika, Grosuplje), kot tudi na drugih lokacijah.

‘Igralne urice’: so tedenske delavnice, ki se jih udeležujejo starši skupaj z majhnimi otroki. V Ljubljani potekajo vsak ponedeljek, ob 17.00, v VGC Skupna točka. Cilj teh delavnic je, da se starši spoznavajo z različnimi pristopi k igri z otroki, kaj otroci pri določeni starosti potrebujejo, kako se razvijajo ipd. Delavnice temeljijo predvsem na sami igri in pogovoru s starši skozi igro. Hkrati pa omogočajo izmenjavo mnenj, deljenje izkušenj, nasvetov. Na delavnicah odkrivamo zakaj je dobro, da se otrokom berejo pravljice, zakaj je dobro, da poslušajo glasbo, zakaj je pomembno, da skupaj z njimi pojemo in plešemo, kaj pomeni, če se že z dojenčkom pogovarjamo, zakaj je določena igra dobra, kaj otrok skozi igro razvija, kaj otroci pri določeni starosti že znajo ipd.

Pogovorna skupina za starše: namen skupine je, da se starši družijo, pogovarjajo o izzivih pri vzgoji, delijo med seboj izkušnje, zagate, pa tudi rešitve. Da skupaj mogoče preberejo kakšne nasvete iz knjig/spleta, jih predebatirajo, dobijo primere iz prakse ipd. Delavnica je moderirana, da ne zaidemo od teme. Ob tem se postreže kavica, kakšni piškoti, da je vzdušje sproščeno in prijetno. V času, ko poteka Pogovorna skupina je poskrbljeno, da v ločenem prostoru poteka varstvo za otroke. Srečanja skupine se izvedejo po predhodnem dogovoru, če je dovolj interesentov.

Neformalna druženja: Približno enkrat na mesec organiziramo različna druženja, da se družine lahko redno srečujejo in tako ohranjajo stike. Družine vabimo na izlete, piknike, oglede lutkovnih predstav, čajanke, skupne sprehode… ipd.

Individualna svetovanja: Poleg rednih razgovorov, skozi katere spremljamo situacijo in skupaj s starši dogovarjamo načine vključenosti in podpore družini, se starši po potrebi lahko dogovorijo tudi za individualna svetovanja pri naših strokovnjakih za pravno svetovanje, psihosocialno svetovanje, prehransko svetovanje…

Predavanja za starše: za starše pripravljamo predavanja strokovnjakov s področja vzgoje otrok, partnerstva in odnosov, dobrega počutja, zdravega življenjskega sloga… ipd. O točnih datumih in predavateljih starše obveščamo sproti.

Družinski tabori: Tabori za družine s predšolskimi otroki potekajo v naših počitniških domovih v Kranjski Gori in v Zambratiji. Ponujajo priložnost spremembe okolja in sproščenega druženja v naravi. Člani družine se lahko neobremenjeno posvetijo drug drugemu in tako še dodatno povežejo, hkrati pa se lahko bolje spoznate tudi z drugimi udeleženci programa in našimi sodelavci. Otroci se sproščeno igrajo in zabavajo v družbi vzgojiteljev, starši pa lahko izkoristijo priložnost za pogovor z našimi strokovnjaki z različnih področij.

Vključitev v program družinam omogoča priložnosti za druženje, spoznavanje, igro in učenje. Hkrati pa tudi varno zaledje, kamor se družine, v trenutkih stiske, lahko obrnejo po pomoč. Poleg omenjenih vsebin, so družine deležne tudi drugih oblik podpore, ki jim pomagajo, da ohranjajo materialno stabilnost in s tem svojim otrokom omogočajo zdravo in varno okolje za nemoteno rast in uspešen razvoj.

 

V času epidemije, ko smo za varnost vseh nas prisiljeni k fizičnemu distanciranju, stike ohranjamo predvsem v digitalnem svetu.

Redni razgovori potekajo preko telefona, določena individualna svetovanja pa tudi preko video klicev. Starši prejemajo občasna elektronska sporočila z vzpodbudnimi mislimi, zabavnimi nasveti in koristnimi povezavami. Družine pa lahko redno spremljajo objave z vsebinami za predšolske otroke tudi na blogu VGC Skupna točka.

V teh nepredvidljivih razmerah, ko se je stiska marsikateri družini le še dodatno poglobila pa posebno pozornost posvečamo materialni podpori družin. Naše skladišče redno razdeljuje pakete pomoči v obliki prehrane in nujnih higienskih potrebščin. Družine, v katerih je poleg predšolskih tudi kakšen šolajoči otrok, ki nima urejene možnosti za dostopanje in opravljanje šolskega dela, smo po potrebi opremili tudi z računalnikom ali tablico, podarjeno s strani Generali zavarovalnice.