The Human Safety Net je globalno gibanje pod okriljem Skupine Generali. Deluje kot mreža programov, namenjena podpori družinam in posameznikom po celem svetu. 

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje smo ob podpori Generali zavarovalnice razvili celosten program THSN – Rastemo skupaj, ki je namenjen družinam s predšolskimi in danes tudi s šoloobveznimi otroki. Glavni namen programa je ozaveščanje staršev o pomenu zdravega razvoja in vzgoje otrok ter opremljanje otrok za odgovorno življenje. S programom lahko družinam kontinuirano omogočamo brezplačno vključitev v programe, preko katerih imajo tudi sami enake možnosti za zdrav razvoj, rast in življenje v družbi. Gre torej za program, ki staršem nudi dodatno znanje za kakovostno vzgojo, krepi starševske kompetence in je staršem v pomoč pri ustvarjanju varnega, spodbudnega in prijetnega družinskega okolja.

Družinam nudimo različne aktivnosti, ki potekajo tako v naših večgeneracijskih centrih (Ljubljana, Vrhnika ter drugod po Sloveniji), kot tudi na drugih lokacijah.

Bralno-ustvarjalne urice: so tedenske delavnice, ki se jih udeležujejo starši skupaj z majhnimi otroki. V Ljubljani potekajo vsak ponedeljek, ob 16.00, online v VGC Skupna točka. Cilj teh delavnic je, da se starši spoznavajo z različnimi pristopi k igri z otroki, kaj otroci pri določeni starosti potrebujejo, kako se razvijajo ipd. Delavnice temeljijo predvsem na sami igri in pogovoru s starši skozi igro. Hkrati pa omogočajo izmenjavo mnenj, deljenje izkušenj, nasvetov. Na delavnicah odkrivamo zakaj je dobro, da se otrokom berejo pravljice, zakaj je dobro, da poslušajo glasbo, zakaj je pomembno, da skupaj z njimi pojemo in plešemo, kaj pomeni, če se že z dojenčkom pogovarjamo, zakaj je določena igra dobra, kaj otrok skozi igro razvija, kaj otroci pri določeni starosti že znajo ipd.

Pogovorna skupina za starše: namen skupine je, da se starši družijo, pogovarjajo o izzivih pri vzgoji, delijo med seboj izkušnje, zagate, pa tudi rešitve. Da skupaj mogoče preberejo kakšne nasvete iz knjig/spleta, jih predebatirajo, dobijo primere iz prakse ipd. Delavnica je moderirana, da ne zaidemo od teme. Ob tem se postreže kavica, kakšni piškoti, da je vzdušje sproščeno in prijetno. V času, ko poteka Pogovorna skupina je poskrbljeno, da v ločenem prostoru poteka varstvo za otroke. Srečanja skupine se izvedejo po predhodnem dogovoru, če je dovolj interesentov.

Neformalna druženja: Približno enkrat na mesec organiziramo različna druženja, da se družine lahko redno srečujejo in tako ohranjajo stike. Družine vabimo na izlete, piknike, oglede lutkovnih predstav, čajanke, skupne sprehode… ipd.

Individualna svetovanja: Poleg rednih razgovorov, skozi katere spremljamo situacijo in skupaj s starši dogovarjamo načine vključenosti in podpore družini, se starši po potrebi lahko dogovorijo tudi za individualna svetovanja pri naših strokovnjakih za pravno svetovanje, psihosocialno svetovanje, prehransko svetovanje…

Predavanja za starše: za starše pripravljamo predavanja strokovnjakov s področja vzgoje otrok, partnerstva in odnosov, dobrega počutja, zdravega življenjskega sloga… ipd. O točnih datumih in predavateljih starše obveščamo sproti.

Družinski tabori: Tabori za družine s predšolskimi otroki potekajo v naših počitniških domovih v Kranjski Gori in v Zambratiji. Ponujajo priložnost spremembe okolja in sproščenega druženja v naravi. Člani družine se lahko neobremenjeno posvetijo drug drugemu in tako še dodatno povežejo, hkrati pa se lahko bolje spoznate tudi z drugimi udeleženci programa in našimi sodelavci. Otroci se sproščeno igrajo in zabavajo v družbi vzgojiteljev, starši pa lahko izkoristijo priložnost za pogovor z našimi strokovnjaki z različnih področij.

Vključitev v program družinam omogoča priložnosti za druženje, spoznavanje, igro in učenje. Hkrati pa tudi varno zaledje, kamor se družine, v trenutkih stiske, lahko obrnejo po pomoč. Poleg omenjenih vsebin, so družine deležne tudi drugih oblik podpore, ki jim pomagajo, da ohranjajo materialno stabilnost in s tem svojim otrokom omogočajo zdravo in varno okolje za nemoteno rast in uspešen razvoj.

ŽELITE PODPRETI PROJEKT RASTEMO SKUPAJ?

Projekt Rastemo skupaj je univerzalen skozi vse leto, zato smo veseli vsake vaše pomoči. Donacije nam namreč omogočajo nemoteno delovanje z vsemi oblikami podpore in opolnomočenja.

Če želite podpreti projekt lahko:

  1. OPRAVITE NAKAZILO NA TRR

Podatki za nakazilo:
ZPM Lj. Moste-Polje, Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
Namen: Projekt Rastemo skupaj
Koda namena: CHAR
Sklic/referenca: SI00 720

2. POŠLJETE SMS SPOROČILO

Ključna beseda:
THSN5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha.