DUNAJ, BRATISLAVA, BUDIMPEŠTA

PREDNOVOLETNO – BOŽIČNO POTOVANJE

Termin: 27. 12. – 29. 12. 2023

Cena: 270,00 €. Plačilo je možno v dveh obrokih.

V ceno je vključeno:

 • zasebni prevoznik (s poznanim voznikom); prevoz iz Ljubljane in vsi prevozi po programu,
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu,
 • 2x večerja,
 • lunch paket prvi dan,
 • vodenje in spremstvo,
 • zavarovanje in organizacija izleta.

Število otrok 21. Trije dodatni vzgojitelji. Vodita: Tajda in Jurij.

Okvirni program:

Prednovoletno potovanje po treh prestolnicah: Dunaju, Bratislavi in Budimpešti z obiskom božičnih sejmov, gradov, ogledi mest , predvsem pa druženjem.

Najprej si bomo ogledali Dunaj, kjer se bomo okrepčali in obiskali božični sejem pred mestno hišo. Sledila bo kratka pot proti Bratislavi, kamor bomo prispeli v času večerje. Sledi namestitev in sprehod do božično okrašenega glavnega trga, kjer bomo poskusili ujeti »Božični tramvaj«. Z ogledom mesta, mostov, gradu in parkov bomo nadaljevali dopoldne. Popoldne pa bomo že odrinili proti Budimpešti, za katero si bomo vzeli največ časa. Ogledali si bomo različne božične sejme, si privoščili t.i. »dimnik« Kürtőskalács (cimetov zavitek), se sprehodili po božično okrašenem centru mesta, se povzpeli na grad in si ogledali veličastni parlament. S potovanja se bomo vrnili v petek zvečer.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa zaradi višje sile ali možnosti izboljšave le-tega, brez dodatnih stroškov.

V Dunajskem cesarstvu je na božični večer še posebej praznično. Takrat v središču res ni hiše ali drevesa, ki ne bi bilo okrašeno. Množice ljudi se v prazničnem vzdušju sprehajajo skozi mesto in vdihavajo zrak, prepreden s snežinkami. Izložbe so polne božičnih okraskov in daril. Najbolj živahno je pred Mestno hišo Rotovž, kjer potekata božično-novoletni sejem. Na svojih stojnicah ponujajo na tisoče stvari in povsod diši po kuhanem vinu in punču.

Lepa in bogato okrašena Bratislava vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Po intenzivnem razvoju in prenovi v zadnjih nekaj letih se je slovaška prestolnica ob reki Donavi spremenila v resnično lepo mesto. Mesto je polno pozitivne energije in vitalnosti. Ogledali si bomo staro mestno jedro in vse najpomembnejše znamenitosti: Mozartovo palačo, Glavni trg, cerkev svetega Martina, bratislavski grad, katedralo, Michalsko ulico, gledališče, predsedniško palačo in most SNP.

Budimpešta je eno najlepših mest v Evropi. Gre za arhitekturni biser, ki oživi predvsem v predbožičnem času, ko zasveti sedem mostov po mestu. Budimpešta je vredna naziva “Kraljica mostov”. Zanimivo je tudi dejstvo, da ima mesto za Rimom in Parizom največ kulturnih spomenikov pod Unescovo zaščito v Evropi.


Na splošno o potovanjih Mladi in Evropa:

 • Potovanje vodijo in spremljajo izkušeni, odgovorni vodje in vzgojitelji iz ZPM Ljubljana Moste-Polje.
 • Program je primeren za najstnike od 14 do 18 let (izjemoma sprejmemo tudi kakšnega 13-letnika/co). V vseh naših programih pa ne glede na starost velja pravilo prepovedi uživanja alkohola in tobačnih izdelkov (cigarete, fuge, vejpi…). Pričakuje se tudi zrelost, npr. da udeleženec sam poskrbi za svoje dokumente, denar, mobitel, osnove orientacije…).
 • Primerno je tudi za najstnike, ki se na potovanje odpravljajo prvič in brez poznane družbe. Že takoj po odhodu poskrbimo za spoznavanje, dobro počutje in za vpetost prav vseh udeležencev v skupino.Program se lahko rahlo spremeni v primeru višje sile na katere nimamo vpliva (npr. urnik odprtja znamenitosti ali vreme). Vsekakor se za dobro počutje, razvedrilo, poučen program in varnost skupine vselej poskrbi. Od udeležencev se pričakuje da sledijo programu in skupini. Prosti čas imajo le, ko je varno in se to napove vnaprej (običajno v času kosila ali obiska znamenitosti, ko si lahko udeleženci po skupinah sami ogledajo kar jih najbolj zanima).
 • V program lahko na naše stroške tudi dodamo kakšno vstopnino za znamenitost, če se nam zdi to izvedljivo in primerno.
 • Tekom programa se prilagajamo željam in zmožnostim skupine. Pričakuje pa se nekaj fizične pripravljenosti, saj običajno dnevno prehodimo okoli 10km.
 • Tekom potovanja se trudimo objavljati fotografije v album namenjen staršem. Vsekakor pa je časovni okvir objav odvisen tudi od dostopnosti internetnih povezav.