Vsako leto potujemo po Evropi s skupino najstnikov. Vselej si poizkušamo ogledati različne znamenitosti posamičnih krajev – naravne, kulturne, kulinarične… Tudi letos bo tako.

Na naš drugi letošnji “road trip” se odpravljamo na potep po vzhodni in severni Sloveniji – na Pomursko, Podravsko in še Savinjsko regijo. Torej kot naslov pove – Vzhodno od raja.

*V primeru višjih sil, si pridržujemo pravico do spremembe programa.

TERMIN: 20. 7. – 24. 7. 2020
max. 27 najstnikov (od 11 – 17 let)

CENA: 235,00 € Vključuje: 4x pol-penzion in prevoze po programu, spremljevalci – vzgojitelji ZPM Moste, organizacija in zavarovanje. Priporočena žepnina okoli 50€. Tudi za vstopnine (Expano, Vulkanija, Vinarium) bomo poskrbeli mi.

Program je zelo pester, vendar brez skrbi, na naših potovanjih se vselej prilagajamo željam in zmožnostim skupine. Velikokrat je kakšen sprehod ali dodatna dejavnost le izbirna. Bik sit in koza cela.

OKVIREN PROGRAM:

1. DAN: Velenje – Srce med vinogradi – Maribor

Velenje je mesto ob treh jezerih. Najbolj živahno je Velenjsko jezero, ki ga poleti obiščejo številni kopalci, ljubitelji jadranja, SUP deskarji in drugi.

Kdo neki bi si lahko zamislil, da bi se pot med vinogradi vila v obliki srca? Prav imate, nihče. Kar zgodilo se je. Ko pa je bila fotografija objavljena prvič, si je prav vsak želel, da bi krasila tudi njegov Instagram. Domačini, vinski kulturi predani vinogradniki, pa so izpeljali slogan: “Naše srce je med vinogradi«. Resnici na ljubo, se je prav prijetno sprehajati po Špičniku.

Nato se odpravimo v štajersko prestolnico. Spomnimo se Zlate lisice, ki se odvija na Pohorju, sega vse do Maribora. Maribor je znan tudi po Festivalu Lent, pa po najstarejši trti… Sliši se super. Sprehodili se bomo po Glavnem in po Grajskem trgu in začutili utrip mesta.

2. DAN: Grad Grad – Vulkanija – Expano

Grad Grad – gre za največji grad v Sloveniji, ki se nahaja v kraju Grad. Ima kar 365 sob – za vsak dan v letu eno. Okoli gradu se razteza park, zgrajen v angleškem stilu. Pri Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Ponovno so ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija, kjer ga bomo dobesedno doživeli njegov izbruh. Te izkušnje nikakor ne smemo zamuditi. Gremo!

Ob Murski Soboti, katera ima tudi kar nekaj znamenitosti, predvsem pa prijazne ljudi, stoji Paviljon Expano je izjemna arhitekturna stvaritev, izvirno pomurska vsebina, pisana na kožo razvoju naše regije. Tako bi lahko opisali center, ki vas pričaka ob vstopu v Mursko Soboto. Poimenovali so ga vrata v Pomurje. V resnici pa je vse to in še mnogo več. Takoj ko vstopiš, presenečenj kar ne zmanjka. Gre za enkratno doživetje, po katerem se bomo zabavali s SUPanjem ali kar kopanjem v Soboškem jezeru.

Nočitvi v Prekmurju bosta nekaj posebnega – spali bomo v eko hiškah, v vasici, ki ima 25. hišnih številk. www.VillageJurka.si #glamping

3. DAN: Bukovniško jezeroLendava – Vinarium (razgledni stolp) – Zemljanke

Danes se bomo zabavali, kopali in se sprehodili po bioenergetskih točkah na Bukovniškem jezeru; možnost bo tudi za obisk pustolovskega parka. Na poti tja pa se ustavimo še v Bugojini in si na hitro pogledamo Plečnikovo cerkev, znano po unikatnih krožnikih na stropu.

Najbolj znan v Lendavi pa je sigurno stolp Vinarium iz katerega lahko hkrati zrete na 4 države in pravijo, da pogled ob lepem vremenu sega vse do morja! Po želji tudi ogled Tropskega vrta in morja orhidej v Dubrovniku. Možen tudi postanek v Renkovcih z degustacijo okusnih paradižnikov Lušt.

Današnja nočitev bo prav posebno doživetje – v sredini vasice nam bodo pripravili piknik z žarom in nato zakurili kres. Če nam bo pasalo, bomo tudi kaj zapeli.

4. DAN: Veržej – Babičev mlin – Jeruzalem – Ptujski grad

Po zajtrku se udeležimo lončarske delavnice, kjer si bomo lahko sami izdelali lonček ali kaj podobnega. Sledi ogled Babičevega mlina in še otoka ljubezni. Proti Ptuju se bomo odpeljali čez Jeruzalem. Pred nočitvijo sledi še hiter ogled Ptujskega gradu.

5. DAN: Logarska dolina – slap Rinka- velika Planina

Po zajtrku – prvi postanek Solčava. Nato vse do “vhoda” v logarsko dolino, ki je znana iz vseh reklamnih panojev – Slovenija: Moja dežela. Nadaljujemo do Slapu Rinka in že je tu čas za kosilo.

Nadaljujemo po poti proti domu, a pred nami je še čarobna Velika planina. Po najkrajši poti se odpravimo do Domžalskega doma. Ves čas poti po planini občudujemo razglede v vse strani na celotne Kamniške Alpe. Od doma se nato po zasluženem kosilu, se mimo cerjve Marije Snezne odpravimo do Zelenega roba od tam pa s sedeznico in nahalko v dolino. Tu nas čaka avtobus, da nas odpelje domov.

Našega potovanja se bomo spominjali še leta in gotovo kdaj na dnevni izlet odpravili z družino ali prijatelji.