Svetovni dan duševnega zdravja

Na duševno zdravje in dobro počutje vplivajo številni notranji in zunanji dejavniki. Socialno-ekonomsko stanje posameznika ima izredno pomemben vpliv na duševno zdravje.

»Povezava med depresijo in slabim družbenoekonomskim položajem je tako trdno dokazana, da Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je socialno-ekonomsko stanje posameznika ena izmed poglavitnih determinant njegovega duševnega zdravja. Vendar pa revščina, neenakost in izključenost niso edini dejavniki, ki vodijo v duševno stisko,« za RTV SLO pove psihiatrinja Vesna Švab.

Slab socialno-ekonomski položaj posameznika temu tudi otežuje dostop do ustrezne pomoči. Marsikdo si ne more privoščiti plačljivih terapij, zaradi dolgih čakalnih dob pa ne pride do strokovne obravnave takrat, ko jo oseba najbolj potrebuje.

Na ZPM Ljubljana Moste-Polje socialno ogroženim družinam, otrokom in mladostnikom omogočamo brezplačno terapevtsko pomoč v okviru humanitarnega programa Veriga dobrih ljudi. Ko se družina znajde na robu preživetja, je izredno pomembna tudi psihosocialna obravnava. Ko posamezniki prejmejo pomoč in podporo, se lažje motivirajo tudi za reševanje svoje situacije in spopadanje z novimi izzivi.

Biti v duševni stiski je podoben občutek kot biti udeležen v prometni nesreči. Ko si sredi trka ne zmoreš razmišljati o ničemer drugem – ne o lepih spominih, ne o ljudeh v tvojem življenju. Ne vidiš, ne čutiš in ne zmoreš ničesar drugega kot zdržati z bolečino, ki kar ne mine. Takrat potrebuješ pomoč. Imeti vire moči ter po-moči je za duševno zdravje velika vrednost.

Morda vam bo všeč tudi...