ZPM Ljubljana Moste-Polje pomaga tudi v času epidemije

»Hvala vsem, ki pomagajo nam, da lahko mi pomagamo drugim.«

OBVESTILO ZA JAVNOST, Ljubljana, 24. april 2020

V času epidemije koronavirusa je med ljudmi veliko nelagodnih občutij. Še posebej med tistimi, ki jih je epidemija najbolj prizadela in so v negotovosti, saj ne vedo, kaj jih čaka po koncu izrednih razmer. Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki izvaja dva večja humanitarna programa Veriga dobrih ljudi in Botrstvo v Sloveniji, so v akcijo stopili takoj. Pri svojem delovanju se ves čas povezujejo z pristojnimi institucijami, donatorji in prostovoljci.

Organiziranost takojšnje celostne podpore in pomoči družinam v stiski jim je omogočila, da so lahko takoj vstopili v sodelovanje s Civilno zaščito in drugimi organizacijami. »Da imamo razdelan program pomoči in lahko takoj rešujemo stiske celostno, je v takšnih situacijah ključnega pomena. Marsikateri družini se je življenje obrnilo na glavo dobesedno čez noč, zato smo nepopisljivo hvaležni vsem donatorjem, ki so bili pripravljeni pomagati nam, da lahko mi pomagamo drugim,« njihovo delovanje v tem času povzame Anita Ogulin, predsednica ZPM Moste-Polje.

Družine se nanje obračajo po pomoč, saj so ob zaprtju šol in vrtcev v celoti breme prehrane otrok prevzeli starši, številni med njimi pa ne zmorejo kriti stroškov povečane porabe hrane. Zato vsakodnevno v skladišču v Mostah delijo prehranske pakete.


Družinam, ki ne morejo do skladišča, hrano dostavljajo na dom, oddaljenim družinam in posameznikom pa pošiljajo vrednostne bone za nakup prehrane. Dnevno obravnavajo zgodbe ljudi, ki so že na robu obupa. Tokrat so lakoti izpostavljeni tudi ljudje, ki so zaposleni ali pa so bili zaposleni pred izbruhom virusa, zdaj pa so dobili odpovedi. Poleg razdeljevanja prehranskih paketov družinam po vsej Sloveniji pa zagotavljajo tudi nujno varstvo otrok na domu v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Uporabnikom, ki so se znašli v duševnih stiskah, so ves čas na razpolago tudi terapevti, ki prek telefona in video klicev nudijo pogovore in svetovanja.

Učencem, ki imajo težave pri osvajanju učne snovi na daljavo in jim starši ne zmorejo nuditi potrebne podpore, so na voljo prostovoljci, ki opravljajo učno pomoč po telefonu.

Koordinatorka učne pomoči Estera Popovič iz Večgeneracijskega centra Skupna točka izpostavlja, da mladi potrebujejo tudi pogovor, saj jim zelo manjka osebni stik z vrstniki: »Pri svojem delu in koordiniranju učne pomoči se povezujem tudi z osnovnimi šolami in veliko učiteljev je prav tako postavljenih pred izziv. Učencem se poskušajo približati na različne načine, če pa tudi to ni dovolj, pa so tukaj naši prostovoljci.« Otrokom iz družin v stiski pa največjo težavo pri šolanju na daljavo povzroča pomanjkanje primerne tehnične opreme za komunikacijo z učitelji. Njihovo prizadevnost za pomoč otrokom je prepoznalo več donatorjev, ki so prispevali prenosne in tablične računalnike.

Da so računalniki primerni za uporabo, so poskrbeli v društvu Duh časa, pri dostavi računalnikov pa je svojo pomoč ponudilo podjetje, ki je računalnike dostavljalo družinam po vsej Sloveniji.

Motivacije za delo jim ne zmanjka, še posebej jim trud poplačajo zahvale, ki jih prejmejo od družin. Oglasil se jim je oče, ki je prejel pomoč: »Nikoli v življenju nisem prosil, na to nisem niti pomislil. Pred mesecem pa sem moral skloniti glavo. Meni, ki sem že povsem obupoval nad življenjem, ste dali moč in pogum, da zmorem misliti na jutri. Otroku ste dali računalnik in inštrukcije in rešili ste me strahu izgube strehe nad glavo ob neporavnanih položnicah. In ne morete verjeti, našel sem tudi že delo. V naslednjem tednu pričnem. Dragi sodelavci ZPM Moste-Polje, moj poklon in zahvala pred celim svetom.«

Pri vsem dogajanju pa niso pozabili niti na pomembnost socialnega mreženja in druženja. V okviru Večgeneracijskega centra Skupna točka so vse aktivnosti in dejavnosti v centrih prilagodili virtualnemu okolju. Med drugim organizirajo spletno klepetalnico za najstnike, ki jim ponuja varen prostor za odpiranje želenih tem. Na daljavo izvajajo telovadbo za odrasle, pogovorne ure in razne delavnice, tečaj španskega in slovenskega jezika ter tečaj igranja kitare. Pozabili niso niti na najmlajše, otroci lahko on-line prisluhnejo tudi branju pravljic, za starše pa so pripravili vzgojno-svetovalno delavnico.

Na ZPM Moste-Polje opozarjajo, da bodo posledice obstanka države in gospodarstva zagotovo močno občutili najranljivejši. Po gašenju eksistenčnih kriz družin jih čaka še več dela, saj se bo marsikdo še dolgo boril za preživetje. Ostajajo pa optimistični in verjamejo, da se zelo veliko da narediti s povezovanjem ljudi, tako donatorjev kot fizičnih oseb, ki
prispevajo po svojih močeh, pa tudi s povezovanjem z državnimi institucijami, šolami in vrtci ter drugimi organizacijami.

Kako lahko podprete delovanje ZPM Moste-Polje?

Delovanje humanitarnih programov ZPM Moste-Polje lahko podprete preko mobilne denarnice mBills ali pa s poslanim SMS na 1919 s ključnimi besedami: BOTER5 (5 EUR), VERIGA (1 EUR) in VERIGA5 (5 EUR). Sredstva pa lahko donirate neposredno na tekoči račun:

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje
Proletarska 1, 1000 Ljubljana
IBAN SI56 3300 0000 1303 865
BIC banke: HAABSI22
Sklic: SI00 301

Več o delovanju ZPM Ljubljana Moste-Polje si lahko preberete na spletni strani: https://www.zpmmoste.net/

Morda vam bo všeč tudi...