Otroke bomo tudi letos peljali po nova doživetja!

Vsekakor bomo organizirali počitnice v Kranjski Gori, Ljubljani in tudi na drugih lokacijah. Držimo pesti, da jih bomo lahko odpeljali tudi na morje – v Zambratijo.

Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste-Polje

  1. V letu 2019 je preko ZPM Moste- Polje samo v času poletnih počitnic na morje v počitniški dom v Zambratiji odšlo nekaj čez 1.268 otrok iz cele Slovenije, od tega 314 otrok brezplačno in 87 subvencionirano. Poleg tega čez vse poletje organiziramo tudi tabore v Kranjski Gori in nekatere druge tabore, ki se jih je lani v poletnem času brezplačno udeležilo 102 otroka in 32 otrok s subvencionirano ceno. Tabore organiziramo tudi med ostalimi šolskimi počitnicami, v zimskem času pa tudi zimovanja v Kranjski Gori.
  2. Letos še težko govorimo o številkah za naprej, saj se bomo zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa strogo držali navodil tako Slovenije kot Hrvaške in pristojnih organov, saj sta zdravje in varnost otrok in mladostnikov in posredno tudi njihovih družin za nas vedno na prvem mestu. 
  3. Največ sredstev za brezplačna letovanja otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije pridobimo z akcijo Deželak junak – Radia 1 in pa z zbranimi sredstvi programa Botrstvo v Sloveniji. Vsa zbrana sredstva so strogo namenjena letovanjem, taborom in pa počitniškemu varstvu otrok, ki v času šolskih počitnic doma nimajo varstva in izhajajo iz nespodbudnih družinskih okolij. Večkrat gre tudi za nujen odmik od družine.
  4. Letovanja so za otroke iz socialno ogroženih družin verjetno ena najbolj svetlih točk v letu. Nekateri otroci z nami sploh prvič obiščejo morje, s pomočjo spremljevalcev in njihove pozitivne energije dobijo pozitivno izkušnjo, ki jo še zelo dolgo nosijo v sebi. Poleg tega prejmejo občutek, da so vredni, da se tudi njim lahko dogajajo lepe stvari in da ni nič narobe, če uživajo.
  5. Na vseh naših taborih in letovanjih združujemo otroke, katerih starši zmorejo plačilo in tiste, ki jih vključimo popolnoma brezplačno oz. z znižanim plačilom. Imamo tudi zdravstvena letovanja, ki bolnim otrokom in njihovim staršem veliko pomenijo. To se je do sedaj izkazalo za zelo pozitivno, saj se otroci učijo en od drugega, predvsem pa pozabijo na razredne razlike in to je najpomembnejše.
  6. Zaradi situacije se bomo letos osredotočali na počitnice v Sloveniji, predvsem na Kranjsko Goro, kjer stoji naša Vila Šumica. Seveda pa bomo najbolj veseli, če bomo lahko letovanja varno izpeljali tudi v počitniškem domu v Zambratiji. To je naša velika želja, saj gre z nami vsako leto veliko otrok, ki drugače sploh ne bi videli morja. Za letošnje poletje pa smo žal že odpovedali potovanja, ki jih vsako leto organiziramo za mladostnike po Evropi – Mladi in Evropa. Zato pripravljamo program za mladostnike v Sloveniji.
  7. Pripravljamo torej različne možnosti, da otroci ne bodo ostajali celo poletje doma, brez možnega varstva. Vsekakor bomo letos organizirali tudi več počitniških varstev za mlajše otroke v Ljubljani (do 5. razreda OŠ) in se povezali s še kakšnim ponudnikom dejavnosti za otroke, tako da bomo lahko zanimive delavnice za vedoželjne otroke organizirali skupaj.
  8. Odpoved letovanja na morju bi bila v prvi vrsti škoda za otroke, ki bodo prikrajšani za doživetja, pa tudi za starše, nenazadnje pa tudi za vse organizatorje letovanj in počitnic. Letovanja so za delovanje naše organizacije izrednega pomena, saj so naša edina pridobitna dejavnost, s katero krijemo tudi del celoletnega humanitarnega dela. Vseeno pa smo mnenja, da sta zdravje in varnost otrok in spremljevalcev na prvem mestu in tega se bomo tudi držali.
“Lepo pozdravljeni! V soboto smo prevzeli najini punci iz kolonije. Tudi letos sta bili izredno zadovoljni, srečni… Edina pomanjkljivost je bilo, da je bilo prekratko – oni bi ostali še 🙂 Skratka, hvala vam in hvala super vzgojiteljem, ki so skrbeli za naše otroke.”
»Rada bi pohvalila ekipo vzgojiteljev v terminu od 7.7.-13.7. in pedagoškega vodjo: kompetentni, občutljivi do potreb otrok, angažirani, polni energije in dobrih idej. Naši otroci so na taboru zelo uživali, sami od sebe so izpostavili, da so jim bili najbolj všeč vzgojitelji, hrana in jezero Jasna. Hvala za izkušnjo.«

Morda vam bo všeč tudi...