Huawei doniral tablice otrokom v stiski za enakovrednejši dostop do tehnologije za učenje na daljavo

Tekst: Huawei Slovenija je podprl program Botrstvo, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in doniral 100 računalniških tablic, ki bodo v prvi vrsti namenjene učencem in dijakom za učenje na daljavo. V času epidemije koronavirusa je potreba po dostopu do tehnologije za učenje na daljavo tudi v Sloveniji narasla. Z donacijo bo 100 otrok in mladostnikov iz celotne Slovenije dobilo priložnost za učenje na daljavo s pomočjo tehnologije, do katere do sedaj sploh niso imeli lastnega dostopa. Sporočilo donacijskega projekta je, da nihče ne sme biti prikrajšan v digitalni dobi.

Epidemija koronavirusa je na površje družbe prinesla številne zgodbe, osamljene posameznike in družine, ki se tako ali drugače spopadajo z realnostjo vsakdana. Učenje na daljavo je močno zamajalo prej ustaljeni ritem staršev in otrok, obenem pa pokazalo na še eno socialno razpoko – vsi šolarji namreč nimajo enakih možnosti in priložnosti za učenje doma. Nekateri izmed njih so brez dostopa do interneta ali računalnikov, kar jim močno otežuje izobraževanje in razvijanje kompetenc, obenem pa jih tudi determinira ter izloči iz socialnega kroga. V Sloveniji po lanskih podatkih kar 41.000 otrok živi pod pragom tveganja revščine. Soočajo se s pomanjkanjem in socialno izključenostjo, koronavirus pa je revščino vsakdana najranljivejših skupin še poglobil. »Otroci so v tem času dobesedno žrtve epidemije koronavirusa,. Socialne razlike med njimi se močno poglabljajo. Mnogi otroci živijo v tako nespodbudnih okoljih, ki jim onemogočajo celo dostop do izobraževanja na daljavo,« poudarja Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Da bi pravico do izobraževanja in dostopa do tehnologije, ki omogoča šolanje, imelo čim več otrok so se v podjetju Huawei Technologies Slovenija odločili za podporo programu Botrstvo. 100 otrok iz celotne Slovenije bodo opremili z najsodobnejšimi računalniškimi tablicami, ki bodo v pomoč pri učenju in pridobivanju znanja. Izobraževanje je namreč pravica za vse, ne le za peščico najbogatejših. Boj proti koronavirusu je le še poglobil družbene razlike, posamezne donacije in humanitarne geste pa pomagajo, da otroci socialnega prepada vendarle ne občutijo premočno. Generalni direktor Huawei Technologies Ljubljana, Histro Zhang je ob predaji donacije izpostavil, zakaj se je Huawei, globalno podjetje na trgu informacijske in komunikacijske tehnološke infrastrukture ponovno odločilo za donacijo v Sloveniji: »Dostop do digitalne tehnologije je eden izmed najpomembnejših pogojev, ki ga kot družba moramo zagotoviti tudi mladim. Huawei se zavzema za dostop do digitalne tehnologije za vse in za pomoč pri zapiranju digitalnega razčlenjenja z iskanjem novih načinov za krepitev moči nemočnih. Huawei si prizadeva, da bi vsi lahko uživali enake digitalne pravice. Povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Posebej mladi, ki jim v časih šolanja na daljavo z dostopom do digitalne tehnologije pravzaprav omogočamo osnovno pravico do izobraževanja.«
Otroci, ki imajo lahko koristi od digitalnih tehnologij za izobraževanje, imajo srečo. Vendar nima vsakdo dostopa do povezljivosti – skoraj polovica svetovnega prebivalstva ostaja nepovezana z digitalno infrastrukturo. In tudi v Sloveniji na žalost nimajo vsi enakih možnosti.

Morda vam bo všeč tudi...