TEDEN OTROKA 2021: “Draga mama/oče…”

V tednu otroka smo želeli oblikovati najpogostejša sporočila otrok svojim staršem, ki jih trenerji delavnic Dobro sem prepoznamo in slišimo.

Projekt Dobro sem, izvaja Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Namen projekta je preventivna krepitev duševnega zdravja ranljivih skupin. V letu 2019 smo delavnice začeli oblikovati tudi za otroke, saj se zavedamo, da je potrebno že v otroštvu začeti krepiti psihično odpornost, čustveno stabilnost in posledično duševno zdravje vsakega posameznika.

Delavnice Dobro sem za otroke so nam trenerjem, ki delavnice izvajamo, ponudile velik uvid v to, kako otroci doživljajo in občutijo. Pomembno je, da so delavnice za otroke varen kraj, kjer lahko spregovorijo o svojih čutenjih in so ob tem sprejeti. Otroci v takšnem okolju potem povedo veliko. Zato smo se trenerji odločili, da za starše, skrbnike in vse tiste, ki delate z otroki pripravimo nekaj sporočil, ki jih otroci sicer ne zmorejo, ne znajo formirati, jih pa nosijo v sebi.


Ob vsakem sporočilu, bomo skušali tudi poudariti, kaj dejansko otrok ob tem čuti in kako to doživlja:

  1. Draga starša. Sporočam vama, da vidim in vem, kdaj sta slabe volje, žalostna, jezna, razočarana, obupana.. Ko vaju vprašam »Kaj je narobe?« želim, da mi povesta resnico. Ko mi odvrneta, »Ah nič ni!« se v meni vzbudi krivda, da sem zagotovo jaz spet kaj narobe naredil.
  2. Draga starša. Razumem, da se včasih skregata. Si pa želim, da ob tem ostaneta spoštljiva in se potrudita poiskati kakšno rešitev, ne pa da se vedno znova in znova ne strinjata glede enih in istih vsebin. Tudi sam se pogosto skregam, in če me bosta vidva naučila, da lahko s konfliktom dobim priložnost, da se kaj novega naučim, mi bo v življenju zaradi tega lažje.
  3. Draga starša. Želim si, da mi verjameta in me sprejmeta, ko vama povem kako se počutim. Ne prepričujta me, da čutim napačno, ker s tem zgubljam  zaupanje vase.
  4. Draga starša. Ob osebnih kritikah in žaljenju (»Afna zmešana«, Koza neumna«, »Lenoba«,  »Neroda štorasta«)…  zelo trpim, in si ne znam razložiti, kaj to pomeni. Kritizirajta moje vedenje, ki ga lahko izboljšam, popravim, ne pa moje osebnosti. Le tako bom lahko razvil zdrav občutek lastne vrednosti.
  5. Draga starša. Ko vama postavljam vedno ista vprašanja, to ne delam zato, da bi vaju jezil. Sprašujem, ker mi še nista ponudila odgovora, ki bi mu lahko verjel, bi ga razumel ali bi me pomiril.
  6. Dragi starš. Ko se zaradi nečesa močno razjezim in kričim, jokam, norim, želim da si ob meni, da se umirim in zdržiš z mojimi neprijetnimi občutki. Tudi sam se moram naučiti zdržati s tem in najti način, da se umirim. Če me pošlješ stran mi s tem sporočaš, da jezen, žalosten, vznemirjen, tebi ne ustrezam.
  7. Draga starša. Želim da upoštevata moje mnenje. Tudi jaz imam predloge, želje in ideje. Če mi ponudita priložnost to izraziti, bom čutil enakovrednost v našem odnosu in tako vedel, da me spoštujeta takšnega kakršen sem.
  8. Draga starša. Težko vaju jemljem resno, ko mi govorita, da sem preveč na telefonu, če pa sama večino svojega prostega časa zreta v ekran. Želim si, da se igrata z mano. Želim si, da se dogovarjamo o tem, kako bomo skupaj preživljali prosti čas. In ko se nekaj dogovorimo, mi je zelo pomembno, da se tega držimo. Tudi vidva. Če se držita tega kar obljubita, vama lahko zaupam in občutim, da zaupata tudi meni.
  9. Draga starša. Ko vama zaupam moj problem, ne pričakujem, da bosta takoj našla rešitev, niti ne želim, da moj problem minimalizirata s stavki  »O, to pa res ni tako grozno….«. Moj trenutni problem je zame največji problem, neprijetno mi je in želim, da sta ob meni in mi, lahko tudi brez besed, sporočata, da si lahko predstavljata, da mi je težko, da pa verjameta vame, da bom zmogel to prestati in razrešiti, in da lahko računam na vaju, če vaju potrebujem.
  10. Draga mama in oče. Če sta se odločila živeti narazen si zapomnita, da me zelo prizadene, ko grdo govorita drug o drugem. Mama / Oče,  ni mi všeč, ko drugi govori grdo o tebi, in ni mi všeč, ko ti grdo govoriš o mojem drugem staršu. Želim, da s tem prenehaš!
  11. Draga starša. Želim da vidita, ko se za nekaj trudim, tudi če mi na koncu ne uspe. Če vidva verjameta vame, bom tudi sam lažje razvil občutek zaupanja vase.
  12. Draga starša. Želim si, da me večkrat objameta. Če pa objema ne želim, pa to ne pomeni, da vaju ne želim blizu sebe. Včasih bom hvaležen, če bosta zgolj v tišini ob meni. S tem mi sporočata, da me sprejemata in spoštujeta.

Sporočila so oblikovana s stani otrok različnih starosti. Vsakega starša posamezno sporočilo nagovori na svoj način, če si starš lahko dovoli biti nagovorjen. Skušajte najti v povedanem svojega otroka v odnosu s sabo.

Slišati drug drugega in zdržati s tem kar slišimo je težko, a tako zelo pomembno za oblikovanje iskrenih in ljubečih odnosov, po katerih hrepenijo naši otroci in po katerih hrepenimo tudi odrasli.

Zapisala Monika Erjavec Bizjak, vodja projekta Dobro sem, skupaj s trenerji Dobro sem, ki izvajajo delavnice za otroke po vsej Sloveniji.

Morda vam bo všeč tudi...