MEDNARODNI DAN ŽENSK IN DEKLET V ZNANOSTI

Združeni narodi so leta 2015 razglasili 11. februar za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, saj so ženske v znanosti še vedno zastopane v manjšini.

Na žalost različni stereotipi o njihovih sposobnosti ter o samem področju znanosti dekleta že v njihovih zgodnjih letih pogosto odvrnejo od znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM). Toda na to lahko vplivamo prav vsi, predvsem pa imajo tukaj pomembno vlogo starši in učitelji.

Dobro je, da otroka naučimo, da napake in neuspehi niso nekaj groznega, ampak nam omogočajo priložnost za učenje in napredek. Prav tako pa je pomembno poudariti, da zaradi svojega spola dekleta niso »slabša od fantov« na področju znanosti, da se naše sposobnosti nenehno razvijajo, in da moramo za uspeh vsi vložiti nekaj truda. 

Otroci se pogosto primerjajo z osebami, ki opravljajo določen poklic, in če so med njimi prevelika neujemanja ali pa si o njih ustvarijo slab vtis, se jim bo lahko tudi samo področje zdelo neprivlačno.  Zato se lahko stereotipom zoperstavimo tudi tako, da dekletom predstavimo različne primere žensk, ki so uspele na področju znanosti in s katerimi se lahko dekleta poistovetijo, saj si bodo tako sebe lažje predstavljale kot bodoče znanstvenice.

Mi smo predstavili le peščico tujih in slovenskih znanstvenic. Katerih se pa vi lahko še spomnite?

Morda vam bo všeč tudi...