AMZS nadaljuje z zbiranjem rabljenih koles za otroke iz socialno šibkih okolij

Ljubljana, 16. decembra 2022 – Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi na 14 lokacijah po Sloveniji nadaljuje z zbiranjem rabljenih koles za otroke iz socialno šibkih okolij, ki ga je začela lani jeseni. Do marca letos je bilo zbranih več kot 300 koles, ki so jih kolesarski serviserji pregledali in popravili, nato pa jih je Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje podarila družinam, ki bi jim sicer bila kolesarska mobilnost zaradi najrazličnejših razlogov onemogočena.

Dobrodelna pobuda Kolesa za vse!,ki jo je Avto-moto zveza začela lani jeseni, je presegla vsa pričakovanja, saj je bilo zbranih več kot 300 rabljenih koles, ki so po pregledu in popravilu na kolesarskih servisih s pomočjo Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje razveselila nove lastnike. AMZS z zbiranjem koles sedaj nadaljuje. Do pomladi prihodnje leto bo potekalo na 14 lokacijah, in sicer na sedežu Avto-moto zveze Slovenije v Ljubljani ter pri lokalnih avto-moto društvih (seznam sodelujočih društev in termini prevzemov so objavljeni v tabeli).

Da bodo otroci dobili primerno ohranjena in z vidika varne vožnje ustrezna kolesa, naj bo kolo ob predaji v takšnem tehničnem stanju, da ga je mogoče z minimalnim vložkom popraviti. AMZS bo s pomočjo sodelujočih kolesarskih servisov poskrbel, da bodo serviserji kolesa pregledali in popravili, nato pa jih bo predal ZPM Ljubljana Moste-Polje, ki bo bdel nad tem, da bodo kolesa prišla v prave roke.

Pomoč sočloveku, osveščanje o varni udeležbi v prometu in okoljska nota

Kot je ob začetku pobude Kolesa za vse! povedal Davorin Smodiš, vodja področja AMZS članstvo, »je ena najpomembnejših storitev AMZS pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom Kolesa za vse! pa si želimo, da bi naše poslanstvo pomagati še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili vsem tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani. Namen projekta je tudi osveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo, za kar poskrbimo v AMZS v sodelovanju s kolesarskimi servisi. Kolesarji pa morajo uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, saj ima ta pri morebitnem padcu pomembno vlogo zaščite glave pred usodnimi poškodbami.« Za kolesarske čelade bo znova poskrbel program za osvajanje prometnega znanja in varne uporabe kolesa med osnovnošolci »Varno na kolesu«. Smodiš je izpostavil tudi okoljevarstveno noto projekta: »Zbiranje rabljenih koles ima pomembno okoljsko sporočilo: popravilo in ponovna uporaba kolesa sta za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega.« V dobrodelnem in hkrati okoljskem duhu se je AMZS tudi odločil, da bo del finančnih sredstev za nakup novoletnih daril namenil za uresničevanje pobude Kolesa za vse! –za popravilo oziroma servis koles.

Prevzemna mesta rabljenih koles:

KRAJDRUŠTVONASLOVTERMIN PREVZEMA KOLES
CeljeAMD ŠLANDER CELJELjubljanska cesta 37, Celjepo dogovoru (03 4922 620)
DravogradAMD DRAVOGRADMariborska cesta 60, Dravogradtorek med 17. in 18. uro ali po dogovoru prek e-pošte: amd.dravograd@gmail.com oziroma po telefonu 041 714 844 ali 041 470 492
HrastnikAMD HRASTNIKCesta 1. maja 77, Hrastnikpo dogovoru z Jožetom Guzajem (031 627 711)
KoperAMTK KOPERPrešernov trg 4, Koper – Capodistriasreda od 14. do 17. ure
LjubljanaAVTO-MOTO ZVEZA SLOVENIJEDunajska cesta 128, Ljubljanasreda med 9. in 12. uro
LukovicaAMD LUKOVICA, zbirno mesto: Avto KvederObrtniška ulica 1, Lukovicasreda med 15. in 17. uro ter sobota med 10. in 12. uro
MariborAMD TAM MARIBORZagrebška cesta 29, Mariborpo dogovoru z Vojko Werglez (040 888 061)
Murska SobotaAMD ŠTEFAN KOVAČ MURSKA SOBOTANoršinska cesta 2, Murska Sobotaod ponedeljka do petka med 8. in 16. uro
Novo mestoAMD NOVO MESTOZwittrova ulica 1, Novo mestopo dogovoru z Jožetom Brulcem (041 626 177)
PtujAMD PtujCvetkov trg 4, Ptujponedeljek med 8. in 10. uro ter sreda med 14. in 16. uro oziroma po dogovoru (041 646 660)
Ravne na KoroškemAMD RAVNE NA KOROŠKEMDobja vas 128, Ravne na Koroškemod ponedeljka do petka med 8. in 14. uro

Morda vam bo všeč tudi...