Večgeneracijski center Skupna točka: V prvi polovici leta več kot 1600 ur delavnic

Spomladi veliko povpraševanja po učni pomoči.

S pestrim programom se začenja jesen v Skupnih točkah.

Ljubljana, 24. septembra 2020 – V sklopu aktivnosti Večgeneracijskega centra Skupna točka, ki na petih lokacijah poteka v sodelovanju  ZPM Ljubljana Moste-Polje in Slovenske filantropije, smo v prvi polovici letošnjega leta izvedli več kot 1600 ur delavnic, 820 ur neformalnega druženja in več kot 2700 ur namenjenih informiranju. Na novo nas je obiskalo več kot 1500 ljudi, pomagalo pa nam je 30 novih prostovoljcev. Na vseh lokacijah pa že pripravljajo tudi zanimive vsebine za prihajajoče mesece.

Letošnje leto je pred vse večgeneracijske centre postavilo velik izziv. Ker so to v osnovi prostori druženja in srečevanja, z glavnim namenom omogočiti pristne stike prav tistim posameznikom, ki jih lahko štejemo med ranljive skupine, so zaščitni ukrepi pred širitvijo novega koronavirusa zahtevali veliko prilagoditev. »Po treh letih delovanja centrov smo na srečo v lokalnih skupnostih postali dovolj prepoznavni, da so se naši obiskovalci hitro odzvali tudi na nov način ponujanja vsebin. Večino vsebin smo namreč prestavili na splet in jih s pomočjo modernih orodij približali našim obiskovalcem,« je povedala Tanja Petek, vodja Večgeneracijskega centra Skupna točka in dodala. »Naš glavni cilj je, da tudi v prihodnje formate prilagodimo in ostanemo dosegljivi, saj prav ranljive skupine v izrednih situacijah potrebujejo največ podpore. Spomladi je bilo veliko povpraševanje po učni pomoči, pa tudi po vsebinah, ob katerih so ljudje lahko premagovali strah in nesigurnost tistega obdobja.«

Poleti so se v centre vrnile aktivnosti, pa tudi obiskovalci, kar priča o pomenu takšnih prostorov v lokalnih skupnostih. V Grosupeljski Skupni točki sta čez poletje potekala dva počitniška tabora. »Dramske počitnice smo zaključili s predstavo Avdicija 2, filmske pa s premiero avtorskega filma Počitnice v Skupni točki,« pove Taja Berk, koordinatorka tamkajšnje Skupne točke. Brezplačne počitniške aktivnosti za otroke so potekale tudi v ostalih centrih. Vrhničani so v sklopu aktivnosti Skupne točke lahko obiskali Planino ali se učili plezanja, v Skupni točki na Zaloški v Ljubljani so potekali tečaji programiranja za najstnike, v Hiši sadeži družbe na Viču so različne ustvarjalne ter športne delavnice za otroke iz različnih okolij in kultur, v Hiši sadeži družbe v Logatcu pa so izkoristili prednosti bližine narave in mnogo delavnic izpeljali na svežem zraku, izvedli pa so tudi 20 urno mizarsko delavnico, v okviru katere so izdelali leseni kuhinjski otok.

»V tem šolskem letu bomo nadaljevali z učno pomočjo, saj se je izkazalo, da jo otroci zares potrebujejo,« je izpostavila Eva Ličof, ki ustvarja program Skupne točke na Vrhniki. Spomladi je bilo namreč res veliko povpraševanja po učni pomoči, zato so jo organizirali na vseh lokacijah in jo izvajali preko spleta. Na tak način bodo nadaljevali tudi v prihajajočih mesecih. Sicer pa bo jeseni na Vrhniki mogoče obiskati tečaj kitare, nadaljevalni tečaj španščine, potekala bodo še zanimiva predavanja s področja zdravja. Slednja se bodo odvijala tudi v Skupni točki v Grosupljem, kjer se bo začel še trening samoobrambe za ženske in delavnice ročnih spretnosti. V Ljubljani bodo najstniki lahko obiskali pogovorne ure za fante ali za punce, načrtujejo pa tudi tečaj skejtanja, tečaj programiranja in tehnične delavnice, za starejše pa pripravljajo uro jutranje telovadbe ter računalniške delavnice. Jeseni bodo v Logatcu nadaljevali z uspešnimi delavnicami, med katerimi je tudi Pot poguma, skupina za opolnomočenje žensk, obeta pa se tudi Festival migrantskega filma in prostovoljska akcija Dan za spremembe. »Ker smo naklonjeni t.i. zero weste miselnosti, bomo izpeljali tudi delavnice, skozi katere se bomo učili ponovne uporabe izdelkov,« je poudarila Saša Musec Čuk, koordinatorka iz Hiše Sadeži družbe v Logatcu.

 »Na nepredvidljive čase smo pripravljeni,« poudarja Tanja Petek in pojasni, da pri načrtovanju aktivnosti sledijo priporočilom NIJZ, omejili so število oseb na posamezni delavnici, veliko aktivnosti pa poteka tudi preko spleta. »V večgeneracijskih centrih Skupna točka nudimo zares širok nabor vsebin in čisto vse so brezplačne, vrata pa so odprta vsem, seveda v skladu z upoštevanjem preventivnih ukrepov,« še poudarja Petkova. Programi, ki se izvajajo na lokacijah so vsak mesec objavljeni na spletni strani ZPM Ljubljana Moste-Polje, centri pa imajo tudi svoje Facebook strani, preko katerih se povezujejo z lokalno skupnostjo.

O Večgeneracijskem centru Skupna točka

Večgeneracijski center Skupna točka je projekt, ki poteka v sodelovanju s Slovensko filantropijo, in je namenjen medgeneracijskemu in medkulturnemu povezovanju. Ustvarja prostor za druženje, sodelovanje, prenos znanja in aktivno učenje v vseh življenjskih obdobjih, hkrati pa uvaja vsebine za vključevanje in socializacijo ranljivih skupin ter nudi preventivne programe in vsebine. Skozi pestre aktivnosti, ki potekajo v večgeneracijskem centru Skupna točka, omogočamo socialno vključevanje vseh generacij v skupnosti ter gradimo solidarnost, zaupanje in medsebojno pomoč. S tem želimo omogočiti premostitev vrzeli med generacijami, ki jo v hitrem tempu življenja vsi pozabljamo. Projekt sofinancirata Republika Slovenija – MDDSZEM in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Morda vam bo všeč tudi...