Mednarodni dan boja proti revščini

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje izvajamo več vseslovenskih humanitarnih programov in prostočasnih projektov za otroke in družine, ob Mednarodnem dnevu boja proti revščini, ki ga obeležujemo 17. oktobra, pa opozarjamo na družbene in socialne posledice koronavirusa.

Že ob zaključku lanskega leta smo opozarjali, da posledice učinkov koronavirusa na družbo ne bodo kratkotrajne, predvsem pa ne nevidne. V tem letu se posledice zaprtih dejavnosti in tudi socialne izolacije ljudi, kažejo tako v zgodbah otrok in družin kot v naraščajočih številkah. V tem letu v okviru celostnega programa pomoči Verige dobrih ljudi pomagamo 718 družinam iz vse Slovenije, v Botrstvu pa kar 6.430 otrokom iz vse Slovenije. Trenutno ob tem dnevno prejmemo več kot 100 prošenj za pomoč.

Že nekaj let smo priča močnemu porastu revnih zaposlenih opozarja Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. To so ljudje z minimalnimi dohodki, ki pogosto ne dosegajo praga tveganja revščine, samostojni podjetniki v nekaterih storitvenih dejavnostih, prekarni delavci itd. Poudari še, da so v najhujših stiskah sedaj tisti posamezniki in družine, ki so pred izbruhom virusa in ukrepov za njegovo zajezitev, normalno delali in prispevali v državni proračun, nekateri tudi nekaj prihranili. V času zaprtja so prihranki hitro skopneli, nekateri do državne pomoči niso bili upravičeni, zgodbe zaposlenih in samostojnih podjetnikov so zelo različne. »Gre za ljudi, ki so vajeni dela in jim je prositi za pomoč izjemno težko, svoje stiske skrivajo, s tem pa propadajo celotne družine. Z gotovostjo lahko trdim, da imamo v naših programih družine, ki imajo željo po delu in samostojnemu preživetju,« še doda Ogulinova.

Ob dnevu boja proti revščini izkušnje preteklega in letošnjega leta potrjujejo,  da revščina ne izbira. Prav vsak se lahko hitro znajde v situaciji, ko ne zmore skozi življenje brez konkretnih pomoči. Zato si želimo, da bi država po dolgih letih pozivanja in prošenj za odpravo sistemskih anomalij, ki najranljivejše skupine prebivalstva potiskajo pod prag tveganja revščine, s tem pa tudi v socialno izključenost, uporabila vse vzvode in omogočila prebivalcem naše dežele enakovrednost in dostojno življenje.

Naše programe lahko podprete s poslanimi SMS sporočili na številko 1919, uporabite lahko ključne besede: VERIGA, VERIGA5, BOTER5 in BOTER10. Z vsakim poslanim SMS sporočilom darujete 1, 5 ali 10 EUR, prispevajo lahko uporabniki A1, Telekoma Slovenija, Telemacha in T-2.

Morda vam bo všeč tudi...