POMOČ PRIZADETIM V NEURJIH IN POPLAVAH

Na ZPM Ljubljana Moste-Polje izvajamo programa Botrstvo in Veriga dobrih ljudi, s katerima nudimo celovito pomoč otrokom in družinam v stiski. Po nedavnih neurjih in poplavah se aktivno pripravljamo na pomoč prizadetim. Medtem ko takojšnjo pomoč pogosto zagotovijo nujne službe, kasnejšo pomoč zagotavljamo mi – ponujamo materialno, finančno in psihološko pomoč – področja, za katera smo specializirani. Naša prilagodljivost izhaja iz dolgoletnih izkušenj, ki so ključne, ko se Slovenija spopada z izzivi, kot sta bila COVID-19 ter draginja in zdaj uničujoče poplave. Zelo cenimo vse donacije, ki lahko pomagajo našim prizadevanjem.

KAKO BOMO POMAGALI?

V nedeljo smo preko SMS sporočil kontaktirali vse družine, ki so trenutno vključene v humanitarni program na ZPM Moste-Polje. Sporočili smo jim, da mislimo na njih in da jim bomo tudi tokrat stali ob strani poleg tega pa smo jim posredovali enostaven elektronski obrazec, ki ga izpolnijo  in nas tako obvestijo o trenutnih potrebah po pomoči. S pomočjo obrazca bomo lahko hitro in učinkovito nudili ustrezne oblike pomoči.

Držali se bomo utečenih pristopov nudenja pomoči, na področju katerih smo tudi specializirani. Pomoč bomo nudili po principu triaže humanitarne pomoči, kar pomeni, da bomo oblike pomoči prilagajali potrebam na terenu (umik vode, čiščenje, razvlaževanje, ugotavljanje potreb sanacije, nakup opreme, materialna in finančna pomoč). Ljudje imajo uničene najosnovnejše življenjske potrebščine, ki jih bo nujno treba nadomestiti z rabljenimi ali novimi (hladilniki, štedilniki, postelje, pisalne mize, tudi šolske potrebščine, igrače, posodo). Seveda bomo sproti videli kakšne bodo potrebe. Če nam gre kaj dobro, nam gre nudenje pomoči in stalno prilagajanje situacijam, kar smo dokazali s kovidom in draginjo.

Kar pa vemo zagotovo, je to, da bodo družine pomoč potrebovale dolgoročno, tudi takrat, ko bo ta tema izginila z naslovnic in bodo veliko bolj prepuščeni sami sebi kot se to morda zdaj zdi. Na ZPM Ljubljana Moste-Polje zato želimo poudariti, da smo med tistimi humanitarnimi organizacijami,  ki vselej nudimo celostno pomoč, ki traja daljši čas. To pomeni, da stiske in težave rešujemo na vseh tistih področjih, ki vplivajo na izboljšanje situacije. Poleg materialne in finančne pomoči nudimo tudi terapije, brezplačno pravno pomoč, učno pomoč, delavnice za opolnomočenje…

OBVEŠČEVALNI KANALI

Ljudem bomo delili informacije prek različnih kanalov, vključno z mediji in družbenimi omrežji. Za širjenje verodostojnih informacij za različne skupine, ki iščejo pomoč, se zanašamo na institucije, organizacije in posameznike. Ljudje pogosto težko zaprosijo za pomoč, pogosto zanemarjajo lastne težave. To poudarja pomen vzpostavitve stika s tistimi, ki še nikoli prej niso iskali pomoči, in zagotoviti, da ne bodo spregledani med pomočjo, ki je zagotovljena posameznikom, prizadetim v poplavah.


BODITE POZORNI!

Razumemo, da želite pomagati, a vas hkrati pozivamo, da bodite previdni, komu in kako darujete.  Verjamemo, da je želja po neposredni pomoči ljudem, skupaj z nezaupanjem v delo humanitarnih organizacij, lahko zelo velika, vendar opozarjamo vse, da osebnih podatkov, računov, naslovov in drugih zaupnih podatkov ne objavljate in ne nakazujete sredstev na objavljene OSEBNE račune.
Taka pomoč je lahko zelo velik in oster dvorezen meč:

  • nakazani zneski lahko znatno vplivajo na višine socialnih transferjev, štipendij in drugih dohodkov,
  • prilivi zneskov kljub označbi CHAR  lahko onemogočijo podeljevanje izredne denarne socialne pomoči,
  • prejemniki so javno izpostavljeni: neznanci na domu, prinašajo nepotrebne donacije, ovirajo trenutne ekipe na terenu,
  • neprimerno nakazovanje sredstev na TRR svojcev prizadetih oseb: davčni in moralni zapleti,
  • Priporočamo izključno darovanje humanitarnim organizacijam, ki jih poznate oz. so preverjeno verodostojne. Večkrat se je že zgodilo, da so čez noč nastala društva, ki so neupravičeno zbirala sredstva ali jih pa niso bila sposobna koristiti za prave namene.

VSAKA POMOČ ŠTEJE!

Vse, ki imate željo donirati pozivamo, da redno spremljate naše spletne strani, na katerih bomo sproti objavljali potrebe družin, ki so jih prizadele poplave.

Trenutno bomo najbolj hvaležni za finančne donacije, saj ne vemo kdaj bodo razmere na cestah dovolj stabilne in dostopne, da se bomo lahko odpravili na pot oz. teren.

Pomoč je potrebno nuditi takoj in učinkovito, ni pa smiselno prehitevati dogodkov in ustvarjati panike, ker ustvarja preveč prostora za napake in dodatno škodo, predvsem pa poglablja stiske! Z družinami v stiski smo dnevno v stiku, saj je naš cilj, da čim prej zaživijo v dostojnih razmerah.

ŽELIM POMAGATI!

TRR NAKAZILO

Veriga dobrih ljudi
ZPM Ljubljana Moste-Polje
Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 3300 0000 1303 865 (Addiko Bank d.d.)
BIC: HAABSI22
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ PRIZADETIM V POPLAVAH
Sklic: SI00 750

QR KODA

Morda vam bo všeč tudi...