POMEMBNE IN PRAKTIČNE INFORMACIJE OB POPLAVAH V SLOVENIJI

Izredne razmere, v katerih smo se znašli, terjajo previdnost in poskrbeti moramo, da v družbi krožijo VERODOSTOJNE in PREVERJENE INFORMACIJE. Za vas smo na kupu zbrali koristne informacije, ki vam bodo pomagale pravilno ukrepati pri odpravljanju posledic poplav. 

POMOČ NUDIMO TUDI DRUŽINAM PRIZADETIM V POPLAVAH

Pri ZPM Ljubljana Moste-Polje vselej nudimo celostno in dolgotrajno pomoč družinam z mladoletnimi otroki.

Poleg materialne in finančne pomoči nudimo tudi:

  • terapije,
  • brezplačno pravno pomoč,
  • učno pomoč,
  • delavnice za opolnomočenje,
  • letovanja in
  • aktivnosti za otroke in družine.

Humanitarna programa Botrstvo v Sloveniji (https://www.boter.si/) in Veriga dobrih ljudi (https://www.verigadobrihljudi.si/) sta namenjena celostni pomoči, prvi je osredotočen na pomoč otrokom, drugi pa pomoči družinam v stiski.

Vlogi za vključitev:

Vsi, ki bi potrebovali pravno svetovanje, smo vam na voljo na pravna.pomoc@zpmmoste.net ali na telefonski številki 080 14 32 v času uradnih ur (sreda od 10. do 14.ure  in četrtek 9.-12.ure).

Pomoč nudimo tudi prizadetim v poplavah!


NA KOGA SE OBRNITI V NASLEDNJIH PRIMERIH?

  1. PRIDOBITEV UNIČENIH DOKUMENTOV

Če potrebujete nove dokumente, se obrnite na katerokoli upravno enoto. Opravičeni ste plačila upravnih taks, a vendar bo potrebno plačati obrazec.

  1. FINANČNA POMOČ OB MATERIALNI OGROŽENOSTI

Če potrebujete finančno pomoč, se obrnite na center za socialno delo. Izredna denarna socialna (IDP) pomoč, velja tako za brezposelne kot zaposlene osebe. IDP se lahko zaprosi tudi za izredne stroške, nastale zaradi naravne nesreče. Dodeli se jo tudi, če ste v letošnjem letu izredno denarno socialno pomoč že prejeli dvakrat. Prav tako se lahko dodeli, če prejšnja izredna denarna socialna pomoč ni bila namensko porabljena in še ni minilo 14 mesecev po mesecu prejema izredne denarne socialne pomoči.

  1. ODSOTNOST Z DELA ZARADI VIŠJE SILE

Če ne morete priti na delo, se obrnite na delodajalca. Delavec, ki dela ne more opravljati zaradi višje sile, je upravičen do polovice plačila, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. Delavcu manjkajočih ur ni treba nadomestiti.

  1. SANACIJA OBJEKTOV PO NARAVNIH NESREČAH

Pred začetkom sanacije se obrnite direktno na občino, kjer bodo popisali škodo. Če potrebujete informacije glede dovoljenosti posegov v objekt, pa se obrnite na upravno enoto.

  1. POŠKODOVANO PREMOŽENJE V POPLAVAH

Če je bilo vaše premoženje poškodovano v poplavah, najprej poskrbite za svojo varnost. Škodo fotografirajte ali posnemite tudi med sanacijo. Če ste imeli sklenjeno zavarovanje, se za prijavo škode obrnite na svojega zavarovalnega zastopnika, oziroma prijavite škodo na daljavo.


KAKO LAHKO POMAGAM?

FIZIČNE OSEBE (posamezniki) lahko na pomoč priskočite:

1. S hrano (z daljšim rokom trajanja), higienskimi pripomočki in šolskimi potrebščinami, ki jih zbiramo v našem skladišču na Zaloški 54.

  • Delovni čas: od ponedeljka do petka, med 8.00 in 18.00.
  • Predhodna najava na tel. številko 064 256 566.

2. Z večjimi donacijami (na primer pohištvo):

Za učinkovito in ustrezno nudenje pomoči potrebujemo čim več podatkov, na podlagi katerih lahko ocenimo oblike pomoči, ki jih prizadeti potrebujejo in jih bodo potrebovali.

Ponudbo donacije oddajte preko obrazca: https://forms.gle/J38r47LDA8UkhP4cA.

To nam omogoča hitrejše dodeljevanje pomoči družinam prizadetim v poplavah.

OPOZORILO!

Družine, ki so jih prizadele poplave, v večini še nimajo ustrezno urejenih bivalnih prostorov (očiščenih in suhih), primernih za ponovno opremljanje.

Donacije morajo biti dobro ohranjene in primerne za uporabo.

Naše skladišče je žal prostorsko omejeno, zato večjih donacij ne moremo hraniti.

PRAVNE OSEBE (podjetja) lahko na pomoč priskočite:

1. S finančno pomočjo:

V primeru, da želite pomagati z finančno pomočjo, nam pišite na pr@zpmmoste.net, kjer vam lahko pripravimo tudi donatorsko pogodbo.

2. Z materialno pomočjo (od hrane, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin do gradbenih materialov):

V primeru, da želite pomagati z materialno pomočjo, nas kontaktirajte na:

ali na


TUKAJ SMO ZA VAS!

»Ko je človek v stiski izgubi funkcionalno sposobnost. V takšni stiski si kot »zombi«, vidiš sebe, vidiš svojo stisko, nikakor pa ne vidiš izhoda iz nje. Ta trenutek razumemo, da ne zmorete sami – zato smo tu za vas, da vam pomagamo. Ne smete ostati sami!« Anita Ogulin, predsednica ZPM Moste-Polje.

Svetujemo vam, da kljub vsem skrbem, sproti zapisujete, kaj vse potrebujete. Zapisovanje bo pripomoglo k lažji razrešitvi posledic, ki so jih pustile poplave.

Morda vam bo všeč tudi...