AMZS zbira rabljena kolesa za otroke iz socialno ogroženih družin

Ljubljana, 21. oktobra 2021 – Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi začenja akcijo zbiranja rabljenih koles, ki jih bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje podarila otrokom iz socialno ogroženih družin. V minulih dneh je AMZS že predal prvih deset koles, ki bodo razveselila otroke v Ljubljani in njeni okolici. S podporo projekta »Varno na kolesu«, ki izobražuje šolarje, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, bodo ponosni novi lastniki koles dobili tudi zaščitne kolesarske čelade.

Kolo je eno prvih prevoznih sredstev, s katerim otroci samostojno vstopijo v svet mobilnosti, hkrati pa jim omogoča športno aktiven način preživljanja prostega časa in druženje. Žal vsi otroci zaradi najrazličnejših okoliščin nimajo svojega kolesa. Po izkušnjah Zveze prijateljev mladine Moste – Polje se predvsem v času, ko učenci v šoli opravljajo kolesarske izpite, poveča povpraševanje po (rabljenih) kolesih. »Pri donacijah koles smo se doslej soočali s težavami, da marsikatero kolo, ki bi ga na ta način lahko dobili, ni bilo tehnično brezhibno«, je izkušnje s terena predstavila Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje.

Da bi otroci dobili primerno ohranjena in z vidika varne vožnje ustrezna kolesa, je AMZS zasnoval projekt zbiranja rabljenih koles »Kolesa za vse!«. Kdor ima doma kolo, otroško ali odraslo, ki ga ne uporablja, je pa še v takšnem tehničnem stanju, da ga je mogoče z minimalnim vložkom popraviti, ga lahko pripelje na najbližje avto-moto društvo oziroma klub ali na sedež Avto-moto zveze Slovenije v Ljubljani (seznam sodelujočih društev in termini prevzemov so objavljeni v tabeli). AMZS bo s pomočjo sodelujočih kolesarskih servisov poskrbel, da bodo serviserji kolesa pregledali in popravili, nato pa jih bo predal ZPM Ljubljana Moste – Polje, ki bo bdel nad tem, da bodo kolesa prišla v prave roke.

»Ena najpomembnejših storitev AMZS je pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom »Kolesa za vse!« pa si želimo, da bi naše poslanstvo pomagati še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili vsem tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani. Namen projekta je tudi osveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo, za kar poskrbimo v AMZS v sodelovanju s kolesarskimi servisi. Kolesarji pa morajo uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, saj ima ta pri morebitnem padcu pomembno vlogo zaščite glave pred usodnimi poškodbami,« je izpostavil vodja področja AMZS članstvo Davorin Smodiš. »Nenazadnje pa ima zbiranje rabljenih koles tudi pomembno okoljsko sporočilo: popravilo in ponovna uporaba kolesa sta za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega.« Sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje Tanja Petek pa je poudarila: »Z AMZS dobro sodelujemo že nekaj let in veseli smo, da smo tudi s tem projektom začeli pisati lepo zgodbo. Za družine, ki bodo kolesa prejele, bo to odlična spodbuda za večjo telesno aktivnost.«

V minulih dneh je AMZS, v sodelovanju z AMD Dravograd, AMD Ravne na Koroškem in AMD Štefan Kovač Murska Sobota, ZPM Ljubljana Moste – Polje že predal prvih deset koles za otroke iz socialno ogroženih družin iz Ljubljane in njene okolice. Otroci bodo dobili tudi kolesarske čelade, za katere je poskrbel program za osvajanje prometnega znanja in varne uporabe kolesa med osnovnošolci »Varno na kolesu«.

PREVZEMNA MESTA RABLJENIH KOLES najdete tukaj:

Na fotografiji sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje Tanja Petek ter generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek (levo) in Davorin Smodiš, vodja področja AMZS članstvo (desno).

Morda vam bo všeč tudi...