PODPORA NOVELI ZAKONA O MINIMALNI PLAČI

PREDLAGATELJI NOVELE ZAKONA O MINIMALNI PLAČI

ČLANI ODBORA DZ RS ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN INVALIDE

V vednost: Vlada, Ekonomsko-socialni svet

13. november 2018

Spoštovane poslanke in poslanci!

V nevladnem sektorju pozdravljamo predlog novele zakona o minimalni plači, ki bi s 1. januarjem 2019 dvignil plače 70.000 zaposlenim in obenem uvedel razumno formulo za avtomatično usklajevanje minimalne plače.

Zaposlitev je osnova za stabilno in dostojno življenje. Zmožnost plačevanja računov za osnovne življenjske potrebe bi morala biti samoumevna za vse zaposlene. Pa vendar minimalna plača, ki trenutno znaša 638 evrov neto, prag preživetja presega le za dva evra. Prejemniki minimalne plače tako spadajo v skupino socialno ogroženih prebivalcev Slovenije.

Predlagani dvig delavkam in delavcem, ki za svoje delo prejemajo minimalno plačo, še zdaleč ne bo zagotovil lagodnega življenja, popeljal pa jih bo vsaj korak bliže dostojnemu življenju. Ob tem opozarjamo, da je večina neto plač zaposlenih v Sloveniji prenizka, in da je v vseh sektorjih potrebna celovita prenova plačnega modela.

Kot družba in kot država se moramo odločiti, ali želimo, da vsi v naši družbi živimo kakovostno življenje. Zato pozdravljamo uglašenost koalicijskih strank in zunajvladne partnerice pri podpori predlogu, hkrati pa upamo, da se bodo 52 podpisnikom pridružili tudi ostali poslanci.

Gre za gesto temeljne človečnosti, ki nikogar ne prizadeva onkraj meja sprejemljivega, in ob kateri bi morali preseči vsakodnevna politična nasprotja ter poceni nabiranje političnih točk. Pogled v prazno denarnico nikoli ni bil, ni in ne bo stvar ideologije.

S spoštovanjem,

Rdeči križ Slovenije Slovenska Karitas Zveza prijateljev mladine Slovenije Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Slovenska filantropija Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice CNVOS – Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Destilator, klub trajnostnih rešitev Društvo informacijski center Legebitra Društvo Smetumet Društvo UP Jesenice Društvo za nenasilno komunikacijo Društvo za podporo civilne družbe Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Društvo za razvoj in varovanje Geossa Focus, društvo za sonaraven razvoj Koroško regionalno stičišče nevladnih organizacij – Korociv Prelomi – Inštitut za družinsko terapijo, svetovanje in izobraževanje Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, združenje za izobraževanje in družbeno vključenost Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Ustanova Fundacija BiT Planota YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa Zadruga Stara roba, nova raba Zavod Dobra družba Zavod KROG Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor Zavod Tri

Morda vam bo všeč tudi...